Kolumne 05. svibnja 2017.

Siniša Lasan: Imamo ponajbolja svjetska vina!

foto: Playboy Hrvatska
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najboljih hrvatskih sommeliera, gospodin Siniša Lasan, tjedan je dana proveo u Londonu. Što je radio i kako je pronosio slavu hrvatskih vina doznat ćemo u ovom intervjuu!

Dragi Siniša, koji je bio tvoj povod odlaska u London?

Povod odlaska u London bilo je ocjenjivanje vina Decanter World Wine Awards. Imam tu sreću pa sam drugu godinu za redom pozvan kao sudac na ovo prestižno natjecanje, što smatram velikim priznanjem i iskorakom u svojoj karijeri, pogotovo jer sam trenutno i jedini Hrvat koji tamo ocjenjuje vina. London je ipak za mene preskup za zezanciju, pa sam išao raditi i učiti (smijeh)...

vino Možda vas zanima... Jakončič vina osvojila jackpot na Decanter World Wine Awards! None

Pojasni našim čitateljima što je uopće Decanter?

Decanter World Wine Awards najveće je, najpoznatije i najprestižnije ocjenjivanje vina koje se održava u Londonu od 2004. godine. Na natjecanje pristiže preko 15.000 uzoraka iz cijelog svijeta (ove godine je bilo nešto više od 17.200) a suci su redom vodeći vinski stručnjaci i profesionalci iz raznih segmenata vinske industrije. Ono što se dodijeli nekom vinu na ovom natjecanju je standard i mjerilo u svjetskim okvirima, s obzirom na to da se rezultati objavljuju u časopisu Decanter koji se izdaje u oko 90 zemalja svijeta.

 | Author: Siniša Lasan foto: Siniša Lasan

Koji su zaključci?

Moje iskustvo je da je to uistinu impresivno natjecanje te mi se ponekad čini nestvarnim da boravim tjedan dana tamo sa svjetskom vinskom elitom. Tko god razmišlja o natjecanju tako da ima bilo kakvih vanjskih utjecaja ili teorija zavjere, osobno ih razuvjeravam, jer je profesionalnost na možda nama nezamislivoj razini. Nagrada na DWWA izuzetno je moćan marketinški alat prepoznatljiv u cijelom svijetu. Ono što je još važnije je da veći broj nagrada podiže i brendira čitavu zemlju kao vinsku destinaciju, ona postaje istaknuta na vinskoj karti svijeta i zbog toga smatram da je neophodno da što više naših vinara to prepozna i u što većem broju šalju uzorke. Kvalitetu imamo i toga se ne trebamo bojati, potrebno je samo zajedničkim snagama ukazati cijelom svijetu na ono što mi već odavno znamo.

Veralda Možda vas zanima... Veralda Istrian: Kušajte najbolje vino na svijetu prema ocjenjivanje Decantera! Špajza


Gdje se danas nalaze hrvatska vina u svjetskome rangu?

Prošlogodišnji DWWA najbolji je dokaz da se hrvatska vina nalaze na samom vrhu, kada je nagrada za najbolje crveno sortno vino otišlo u Istru. Ove godine još nemamo službene rezultate ali ono čemu sam ja osobno svjedočio jesu 2 platinaste, 7 zlatnih, 20-ak srebrnih i nekoliko desetina brončanih medalja za hrvatska vina, što se naravno još ima dodatno potvrditi. To je uistinu izvrstan rezultat na 135 prijavljenih uzoraka i još jednom ukazuje da imamo ponajbolja svjetska vina.

 | Author: Željko Curić foto: Željko Curić

Koja su domaća vina s najvećim potencijalom, koja regija je budućnost?

Po meni najveći potencijal ima jug Hrvatske s obzirom na to da, promatrajući iz godine u godinu njihov napredak, najviše ulažu u vinograde, podrume i tehnologiju uz postojeće, prirodno bogatstvo autohtonih sorti. Budućnost vidim u Međimurju zbog specifičnosti terroira ali isto tako vala mladih vinara koji mijenjaju sliku ove podregije te se modernim vinogradarstvom i vinarstvom približavaju najpoznatijim europskim regijama.

Što treba piti ovoga ljeta?

S obzirom na velike vrućine, osvježenje treba potražiti u laganim bijelim i rose vinima. Tu bih dao malu prednost kontinentalnim vinima upravo zbog istaknute svježine i laganog tijela, međutim i na jugu se daju naći dobri primjerci.

Možda vas zanima... Čudesna vina oduševila Dubrovnik! Recenzije

Što vas je posebno oduševilo?

Meni je Decanter izvanredna prilika za kušanje vina koja vjerojatno nikad u životu ne bih bio u mogućnosti kušati. Dok su mi u početku bile “napete” regije poput Champagne, Austrije, itd. jer se kušaju standardno dobra vina, moram priznati da mi je omiljeni panel postao Centralna i Istočna Europa – pa kad bih inače kušao vino iz Kazakhstana? S obzirom na to da su mi paneli ove godine bili poprilično šareni, izdvojio bih odlične crne pinote iz Rusije i Poljske, ledena vina iz Kanade, švedsko vino od sorte solaris, te moram istaknuti da su iz susjedne BIH došle jako dobre žilavke i blatine.

 | Author: Playboy Hrvatska foto: Playboy Hrvatska

Kako je na poslu u Dubrovniku, što nam sve nudite ove sezone?

Sezona u Dubrovniku je već krenula tako da je moja svakodnevna adresa - restoran Proto u zidinama. Novost je da smo našu vinsku kartu na neki način personalizirali s idejom da goste povedemo na svojevrsno vinsko putovanje kroz Hrvatsku. Tu se radi o pomno biranim i nebrojeno puta kušanim vinima koja stvaraju jasnu sliku Hrvatske kao zemlje vrhunskih vina. Ja uvijek zagovaram da moramo prvo nuditi lokalna vina, a uvozna vina su “nužno zlo” koje se zbog profila gostiju i ponude restorana ipak moraju naći na karti. Tu također imamo novosti jer smo kartu obogatili i s najboljim svjetskim vinima od kojih će se neka nuditi na čaše. Svaku sezonu radimo i na unapređenju menija, a glavna pretpostavka i baza su uvijek kvalitetne lokalne namirnice.

Osim posla čekaju me i pripreme za Advanced Sommelier razinu pri Court of Master Sommeliers koju polažem u studenom u Austriji, obilasci vinarija i novi projekti u suradnji s agencijom Event Lab iz Dubrovnika, tako da je preda mnom uzbudljiv period pun izazova.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.