Recenzije 28. travnja 2017.

Čudesna vina oduševila Dubrovnik!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je za vino – It's wine o'clock, slogan je dubrovačkog vinskoga festivala, jednog od mnogih vinskih događanja ovoga proljeća!

Dubrovački je događaj trajao cijeli tjedan pod nazivom DUBROVAČKA VINSKA SETEMANA (17. – 23.04.2017.) a u njemu su dubrovački ugostitelji i hotelijeri nudili autentične menue uz vrhunska vina po promotivnim cijenama i titulu FESTIWINE FRIENDLY.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vinska izložba otvorila je svoja vrata u Lazaretima 21.04., za ljubitelje vina i brojne dubrovačke turiste i trajala do subote 22.4. Sam događaj započeo je veličanstvenom izvedbom arije iz Traviate "Libiamo nei lieti calici" Stjepe Gleda Markosa koja je odzvanjala unutar drevnih zidina i unijela dah umjetnosti u ovaj ionako - posebno lijep prostor.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na otvorenju su proglašena najbolje ocijenjena vina:
- u kategoriji ružičastih prvak je Roza 2016, proizvođača Blato 1902 d.d. iz Korčule;
- u kategoriji suhih bijelih prvak je Pošip Bačić, proizvođača OPG Zlatko Bačić iz Korčule;
- u kategoriji pjenušaca prvak je Misal Milenium 2013, proizvođača pjenušci Peršurić d.o.o. iz Istre.
Dubrovačka rožata Možda vas zanima... Dubrovačka rožata Recepti

Među 46 suhih crvenih vina prvo mjesto dijele dva vina, Skaramuča Dingač Reserva 2012, proizvođača Dingač Export d.o.o s Pelješca i Merlotina 2007 proizvođača Dubrovački podrumi d.o.o. iz Konavala.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Između 13 bijelih vina s ostatkom šećera prvak je Traminac ledeno vino 2012 proizvođača OPG Đurinski iz Hrvatskog Zagorja, ocijenjeno s 95,22 boda čime je zaslužilo - VELIKO ZLATO.

Punjena janjeća plećka na dubrovački Možda vas zanima... Punjena janjeća plećka na dubrovački Recepti

Na Festivalu je bilo posjetitelja, novinara, vinoljubaca i znatiželjnih turista koji su s velikim zanimanjem kušali hrvatska vina. Od radionica ističemo dvije s autohtonim sortama, jednu o nepoznatoj sorti dubrovačkog kraja radnoga imena „Dubrovačka crna“, a drugu - o zaboravljenoj staroj sorti Panonske nizine – kadarci koja se vraća na europsku vinsku scenu u modernoj izvedbi.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Autohtone sorte iznimno su važne za vinsku scenu, pa je nužno educirati i vlastitu i stranu publiku o vinskom bogatstvu koje imamo, koje trebamo čuvati, njegovati – i promovirati.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.