Recenzije 09. svibnja 2017.

Vinska sorta koja je zauvijek povezala dvije zemlje

foto: Tribidrag
gastro postao gastro.24sata.hr
Nevjerojatna i gotovo filmska priča o Tribidragu, jednoj od starijih autohtonih hrvatskih vinskih sorti nastavila se nedavno u sklopu prve međunarodne konferencije o vinskoj sorti Tribidrag.

Tribidrag je sigurno najraširenija hrvatska vinska sorta u svijetu pa je drugi dan međunarodne konferencije „Ja sam Tribidrag“ posvećen specijaliziranim radionicama na kojima su sudionici imali prilike kušati vina iz cijelog svijeta, napravljena od Tribidraga.

Tribidrag Možda vas zanima... Zinfandel se vraća kući Najave

Više od priče o genetskom istraživanju i znanstvenom otkriću, Tribidrag je zauvijek povezao dvije zemlje. SAD kao najvećeg proizvođača Zinfandela i Hrvatsku kao zemlju njegova porijekla. Mnogo više od toga, povezao je istraživače poput profesorice Carole Meredith, koja posljednjih 20 godina nije odustajala od potrage za pravim korijenima američkog Zinfandela i vodeće hrvatske stručnjake s područja autohtonih hrvatskih sorti, Ivana Pejića i Edija Maletića.

 | Author: Tribidrag foto: Tribidrag

S obzirom na to da je priča započela u dolini Nape, prva vinska radionica u sklopu konferencije bila je posvećena upravo Zinfandelu, vjerojatno najprepoznatljivijem Tribidragu na svijetu. Kum američkog Zinfandela, vinar koji u vlasništvu ima jedne od najstarijih nasada ove sorte na američkom tlu i najcjenjeniji stručnjak za njegovu proizvodnju, Joel Peterson i njegov kolega David Gates, potpredsjednika za vinarstvo u vinariji Ridge Vineyards, predstavili su uspjeh Tribidraga na američkom tlu. Kalifornijski Zinfandel najviše je napredovao u proizvodnji. Tehnološki procesi, stilovi u proizvodnji najbolje su definirani upravo u Kaliforniji, što ne iznenađuje s obzirom na to da je ovdje Zinfandel treća vinska sorta po zasađenim vinovim lozama. Vrlo se često kupažira s drugim vinskim sortama, najčešće Petite Sirah, Alicante Bouschet, Carignan kako bi se postigla ujednačenost u proizvodnji te balansiranost u krajnjem vinu.

Možda vas zanima... Sjajno! Poslužite vino u čašicama od - sira! Špajza

Još jedan dio svijeta, u kojem je primjetan strelovit rast u proizvodnji Tribidraga, talijanska je Mandurija. Tribidrag se ovdje naziva Primitivo a u proizvodnji su najčešće prisutna dva stila, koja je predstavila Lisa Gilbee vinarka i vlasnica vinarije Morella iz Mandurije. U tradicionalnom pristupu proizvodnji, teži se dobiti što jača i alkoholnija vina, rustikalnih nota koja vrlo često dosežu i do 18% alkohola, kao neki od Primitiva koja su se kušala na radionicama.

 | Author: Tribidrag foto: Tribidrag

Profesor Edi Maletić i Goran Zdunić, istraživač i suradnik na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša     u Splitu, predstavili su hrvatska vina. S obzirom na to da je cilj svakog znanstvenog istraživanja, njegova primjena u praksi, istraživači su osobito ponosni na porast s 25 živih vinovih loza Tribidraga koje su zatekli u starim vinogradima 2001. na današnjih gotovo 80 hektara zasađenih vinograda. Najvažnija problematika sorte Tribidrag njegovo je neravnomjerno sazrijevanje, kao i sklonost bolestima zbog koje je tako brzo i nestao iz hrvatskih vinograda.

Možda vas zanima... Ultimativni recept za grijano (kuhano) vino Recepti

Panelom u kojem su predstavljena vina od Tribidraga iz neočekivanih krajeva svijeta, poput Indije, Čilea, Albanije, Južne Afrike i Australije zatvorena je prva međunarodna konferencija o vinskoj sorti Tribidrag. Panel su zajedno vodili autori najznačajnije vinske publikacije, poznatije kao vinska biblija, „Wine Grapes“, José Vouillamoz i Jancis Robinson koja je i službeno zatvorila konferenciju. „Svi bi trebali biti ponosni na povezanost s tako raznolikom vinskom sortom.  Vinska sorta koje je odigrala ključnu ulogu u povezivanju dviju zemalja.“ Prekrasna je ovo priča, ne samo vinska, već ona o prijateljstvu i upornosti,  izjavila je na kraju konferencije Jancis Robinson, uz prigodan pozdrav svim sudionicima „Podignite čaše i nazdravite. Ja sam Tribidrag!

 | Author: Tribidrag foto: Tribidrag

Prvi puta u Hrvatskoj, organizatori konferencije, udruga Tribidrag, okupili su vodeće vinske stručnjake na temu samo jedne sorte grožđa – autohtonog Tribidraga, koji je uspjeh pokazao u mnogim zemljama daleko od rodne Hrvatske. Sudionici su tijekom dva  dana imali prilike čuti i kušati različite pristupe u proizvodnji Tribidraga sa svih krajeva svijeta, što je bilo posebno zanimljivo svim hrvatskim vinarima. Nakon 3 godine rada i priprema za jedno od najambicioznijih vinskih događanja u Hrvatskoj, Davorka Krnić-Trick, Fani Prodan i Iva Drganc pozdravile su sve prisutne i poručile „Vidimo se sljedeće godine!

 

Udruga Tribidrag – Konferenciju organizira udruga Tribidrag, čiji osnivači vinski entuzijasti i vodeći vinski stručnjaci rade na promociji autohtonih hrvatskih vinskih sorti. Više informacija potražite na https://tribidrag.org

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.