Zmajevi i srednjovjekovna gozba na Ribnjaku

Lidija Lončarić
Posjetili smo Zmajurjevo, srednjovjekovnu manifestaciju koja se ovog vikenda održava na zagrebačkom Ribnjaku, i isprobali zaboravljene delicije. Gulaš od veprovine i srnetine, ječmena kaša s povrćem, štrudle i štrukle samo su dio gastro ponude ovog šarolikog i iznimno zanimljivog događaja...
Vidi originalni članak

Park u centru Zagreba ovog je vikenda poprimio sasvim novo ruho. Čuvaju ga simpatični čuvari, a baš svi posjetitelji, od onih najmlađih pa do najstarijih, u Ribnjaku pronalaze zabavu za sebe. Dok se djeca bave mačevanjem i igrom drvenim, ručno izrađenim verzijama luka i strijele, odrasli mogu predahnuti i isprobati neki od srednjovjekovnih specijaliteta te sve zaliti dobrim pivom ili vinom.

Zmajurjevo je događaj koji oživljava neka davna vremena, pa se nemojte čuditi ako u samom centru Zagreba zateknete vitezove i zmajeve, pronađete kakvo divovsko jaje ili se zaljubite u lijepe djeve i hrabre vitezove. Osim što će vas provesti kroz povijest na daleko zanimljiviji način od onog koji su prakticirali u školama, ovi će vam genijalni likovi donijeti i pregršt zabave. Predstave, radionice, koncerti i, ono najvažnije, dobra hrana i piće najljepši su dio Zmajurjeva.

 

 

Tako se na festivalu možete počastiti gulašem od veprovine i srnetine, hamburgerima, savijačama, štruklama, ječmenom kašom i, naravno, osvježavajućim pivom Zmajske pivovare.

Hranu priprema Catering Kvatrić čiji smo gulaš od veprovine i srnetine i sami isprobali. Bogat i zasitan, gulaš je poslužen s knedlama od kruha u posudi od kruha, a uz to dobit ćete i drvenu žličicu, baš kao nekad. Uz gulaš, osvježili smo se svijetlim Zmajskim pivom te zamolili chefa kuhinje da nam otkrije tajnu prefinog gulaša. 

„Jela smo smišljali zajednički, organizatori i mi, a želja nam je bila što više približiti običaje srednjeg vijeka. Meso smo očistili od žlundri i žilica, da bude čisto. Zatim smo ga pirjali sa sjeckanim povrćem, pustili smo da se kuha, a na kraju smo u gulaš dodali i klasične okruglice od kruha te sve zajedno poslužili u posudicama koje smo također napravili od tijesta za kruh“, otkrili su nam u taverni.

 

Zagreb Chill&Grill Zlato za nepce: Zmajsko na Zagreb Chill&Grillu

 

 

Na drugom dijelu srednjovjekovnog festivala, pod šatorom Taverne Historica, nudi se pak druga vrsta gulaša, onaj od srnetine, uštipci, kotlovina, ali i zanimljivo sirotinjsko i pomalo zaboravljeno jelo – ječmena kaša s povrćem.

„Mi smo povijesno mobilno ugostiteljstvo, pratimo srednjovjekovne i općenito povijesne manifestacije. Trudimo se imati i takve recepte, a možemo se prilagoditi različitim povijesnim periodima. Danas nudimo ječmenu kašu s povrćem, srednjovjekovni gulaš na bazi jelena, uštipke kao tradicionalno jelo Dalmatinske zagore i kotlovinu, što možda zvuči neobično, ali prvi zapisi o kotlovini na ovim prostorima potječu iz 14. stoljeća“, otkrio nam je Neven Šego, predstavnik Taverne Historica.

 

 

Želite li razveseliti klince te si zajednički pružiti nezaboravan dan na samo nekoliko desetaka koraka od Trga bana Josipa Jelačića, to možete učiniti još danas i sutra, pa uživati u jednom posve drugačijem, uzbudljivom događaju. Vidimo se na Zmajurjevu!

Više o događaju potražite na službenoj Faceebok stranici.

 

Posjeti Gastro.hr