Špajza Zagreb Chill&Grill festival 27.4. - 1.5. / Bundek 17. travnja 2018.

Zlato za nepce: Zmajsko na Zagreb Chill&Grillu

foto: Zmajska pivovara
gastro postao gastro.24sata.hr
Kraljevi domaćeg craft piva i ove godine na Bundek dolaze sa svojim fenomenalnim proizvodima. Dođi i ti na Zagreb Chill&Grill i probaj Pale ale, Porter, Pozoj i Hoppy Wheat...

Stjegonoše hrvatskog crafta intervjuirali smo u njihovoj modernoj, urednoj i divnim mirisima ispunjenoj pivovari na Jankomiru. Upitali smo ih kako su se adaptirali u novom prostoru te za planove u narednom razdoblju. I naravno, kako su se proveli na prošlogodišnjem Zagreb Chill&Grillu.

Prošla je gotovo godina dana od prvog Zagreb Chill&Grilla, kako vam je bilo prošle godine na Bundeku?
Atmosfera je bila odlična. Dobra hrana, dobra muzika i naravno dobro pivo, kombinacija za poželjeti.

 | Author: Zmajska pivovara foto: Zmajska pivovara

Što sve kuhate ove godine, koliko je vrsta piva u vašoj proizvodnji, i koliko ćemo njih imati na ovogodišnjem festivalu?
Dostupni cijele godine tu su i dalje Pale ale, Porter, Pozoj i Hoppy Wheat. Od sezonskih piva donosimo New World Stout te naše kolaboracije s Humanfish pivovarom Tripel i Dubel.

Što očekujete od ovogodišnjeg festivala Zagreb Chill&Grill?
Kako festival traje dulje nego prošle godine očekujemo još više posjetitelja i još više dobre zabave.

 | Author: Zmajska pivovara foto: Zmajska pivovara

Novi pogon izgleda blistavo, svaka vam čast. Kako ste preživjeli "prisilnu" selidbu na novu adresu?
Preživjeli smo, i sada punom snagom guramo dalje. Novi pogon je veći i puno bolje posložen pa je i daleko ugodnije u njemu raditi. Također iako je oprema većinom „samo“ preseljena imamo i par novih komada opreme poput manjih tankova koji nam omogućavaju da češće izbacujemo sezonska piva.

Kakvi su trendovi u svijetu što se tiče craft pivarstva i piva?
Statistike pokazuju da su klasični hmeljeni stilovi poput IPA i pale ale i dalje najpopularnija piva. Veliki uzlazni trend pokazuju piva s raznim dodacima, od voća do piva sa sastojcima koji prije pašu u neki kolač.

 | Author: Zmajska pivovara foto: Zmajska pivovara

Kakva je situacija kod nas?
Bez obzira na to što je craft u hrvatskoj prisutan već skoro 4 godine i dalje smo vrlo mlado tržište pa ne čudi što još uvijek prevladavaju piva klasičnih stilova iako se sve češće pojavljuju i jako inovativna piva u malim serijama.

Što se mijenja na bolje, što bi još trebalo poboljšati?
Od pojave crafta pojavili su se i ugostitelji koji svoju ponudu baziraju isključivo na pivima craft pivovara. Dosta ih je prihvatilo craft kao nadopunu postojećem asortimanu ali bi bilo odlično da još više ugostitelja u svoju ponudu uključe craft pivo.

Jesu li Hrvati prihvatili craft?
Sigurno da jesu, u prilog tome govori i brojka od oko 40 novootvorenih pivovara u zadnje 4 godine.

Koliko je danas teško biti craft pivar, biste li opet izabrali taj put?
Je li teško ili lagano biti vlasnik male pivovare teško mi je reći, no kao pivar sigurno bi opet krenuo istim putem, jer bez obzira na određene probleme zadovoljstvo uživanja u vlastitom pivu na kraju radnog dana je neprocjenjivo.  

 

 

Kako vidite Zmajsku pivovaru, a kako hrvatsko tržište piva za 5 godina?
Jako mi je teško zaviriti u tako daleku budućnost gledajući tempo kojim se otvaraju nove pivovare danas no pretpostavljam da će tempo ipak malo usporiti i da će se tržište craft piva udvostručiti u narednih 3-5 godina. U zmajskoj planiramo nastaviti s organskim rastom kao i do sada te nastaviti uveseljavati nepca svojim klasicima, ali i mnogim zanimljivim sezonskim i specijalnim pivima.

Što nam novoga spremate, na koje festivale idete i koje biste pubove preporučili za uživanje u vašim pivima?
Pogledom u kalendar mogu samo reći da nas cijelo ljeto čeka putovanje od festivala do festivala, najbolje je pratiti naš FB profil gdje redovito najavljujemo događanja na kojima prisustvujemo.

 | Author: Zmajska pivovara foto: Zmajska pivovara

Pozovite na svoj način sve ljude na Zagreb Chill&Grill!
Dođite na Chill&Grill i zmajski se zabavite!

Festival Zagreb Chill&Grill traje od 27.4. do 1.5. na Bundeku Organizator festivala je Gastro.hr, Glavni medijski partner: 24sata. Generalni pokrovitelj je Podravka, ostali partneri su: Pevec, Jamnica - službena voda festivala, Tele2, Labud, Kisko i Permetal, Dukat President, Zvijezda, Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Mesna industrija Ravlić, NESCAFÉ i TOI TOI.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.