Najave 21. travnja 2018.

Zmajevi i srednjovjekovna gozba na Ribnjaku

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Posjetili smo Zmajurjevo, srednjovjekovnu manifestaciju koja se ovog vikenda održava na zagrebačkom Ribnjaku, i isprobali zaboravljene delicije. Gulaš od veprovine i srnetine, ječmena kaša s povrćem, štrudle i štrukle samo su dio gastro ponude ovog šarolikog i iznimno zanimljivog događaja...

Park u centru Zagreba ovog je vikenda poprimio sasvim novo ruho. Čuvaju ga simpatični čuvari, a baš svi posjetitelji, od onih najmlađih pa do najstarijih, u Ribnjaku pronalaze zabavu za sebe. Dok se djeca bave mačevanjem i igrom drvenim, ručno izrađenim verzijama luka i strijele, odrasli mogu predahnuti i isprobati neki od srednjovjekovnih specijaliteta te sve zaliti dobrim pivom ili vinom.

Zmajurjevo je događaj koji oživljava neka davna vremena, pa se nemojte čuditi ako u samom centru Zagreba zateknete vitezove i zmajeve, pronađete kakvo divovsko jaje ili se zaljubite u lijepe djeve i hrabre vitezove. Osim što će vas provesti kroz povijest na daleko zanimljiviji način od onog koji su prakticirali u školama, ovi će vam genijalni likovi donijeti i pregršt zabave. Predstave, radionice, koncerti i, ono najvažnije, dobra hrana i piće najljepši su dio Zmajurjeva.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Tako se na festivalu možete počastiti gulašem od veprovine i srnetine, hamburgerima, savijačama, štruklama, ječmenom kašom i, naravno, osvježavajućim pivom Zmajske pivovare.

Hranu priprema Catering Kvatrić čiji smo gulaš od veprovine i srnetine i sami isprobali. Bogat i zasitan, gulaš je poslužen s knedlama od kruha u posudi od kruha, a uz to dobit ćete i drvenu žličicu, baš kao nekad. Uz gulaš, osvježili smo se svijetlim Zmajskim pivom te zamolili chefa kuhinje da nam otkrije tajnu prefinog gulaša. 

„Jela smo smišljali zajednički, organizatori i mi, a želja nam je bila što više približiti običaje srednjeg vijeka. Meso smo očistili od žlundri i žilica, da bude čisto. Zatim smo ga pirjali sa sjeckanim povrćem, pustili smo da se kuha, a na kraju smo u gulaš dodali i klasične okruglice od kruha te sve zajedno poslužili u posudicama koje smo također napravili od tijesta za kruh“, otkrili su nam u taverni.

 

Možda vas zanima... Zlato za nepce: Zmajsko na Zagreb Chill&Grillu Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Na drugom dijelu srednjovjekovnog festivala, pod šatorom Taverne Historica, nudi se pak druga vrsta gulaša, onaj od srnetine, uštipci, kotlovina, ali i zanimljivo sirotinjsko i pomalo zaboravljeno jelo – ječmena kaša s povrćem.

„Mi smo povijesno mobilno ugostiteljstvo, pratimo srednjovjekovne i općenito povijesne manifestacije. Trudimo se imati i takve recepte, a možemo se prilagoditi različitim povijesnim periodima. Danas nudimo ječmenu kašu s povrćem, srednjovjekovni gulaš na bazi jelena, uštipke kao tradicionalno jelo Dalmatinske zagore i kotlovinu, što možda zvuči neobično, ali prvi zapisi o kotlovini na ovim prostorima potječu iz 14. stoljeća“, otkrio nam je Neven Šego, predstavnik Taverne Historica.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Želite li razveseliti klince te si zajednički pružiti nezaboravan dan na samo nekoliko desetaka koraka od Trga bana Josipa Jelačića, to možete učiniti još danas i sutra, pa uživati u jednom posve drugačijem, uzbudljivom događaju. Vidimo se na Zmajurjevu!

Više o događaju potražite na službenoj Faceebok stranici.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.