Znamo gdje se u Zagrebu i Splitu jedu najbolje krafne!

Instagram @meetmiacakes Krafna iz brunch & cake bara Meet Mia
Između klasika poput krafna s marmeladom od marelica koje nude gotovo svi, do uistinu maštovitih i nikad brojnijih novih kombinacija okusa koje nude ponajbolje slastičarnice nije se lako odlučiti...
Vidi originalni članak

S povratkom kultnih krafni blogerice Janje Benić, autorice bloga Janjolinka, u Broom 44 na zagrebačkom Dolcu, zagrebačka ponuda krafni na vrhuncu njihove sezone je potpuna te je sada red napisati i mali vodič kroz najbolja mjesta u gradu za uživanje u ovoj najpopularnijoj karnevalskoj slastici koja nam je, srećom, dostupna i tijekom cijele godine. Ponuda je raznolika i maštovitija nego ikad – od klasika – krafni punjenih marmeladom od marelica, preko onih s novim maštovitim okusima, do veganskih i bezglutenskih krafni… Pa krenimo u ovu slatku avanturu!

Broom 44 i Janjolinka

Prošle sezone krafni Janjine krafne bile su apsolutni hit, za njih se čekalo u redu, a rasprodale bi se čim bi se pojavile na polici. Iako je Janja poznata i po sourdough krafnama, ovo su krafne s klasičnim, industrijskim kvascem, ali se tijesto diže hladnom fermentacijom te postupak traje dva dana. Janjine recepte za sourdough krafne te slasne londonske krafne možeš pronaći na njezinom blogu.

 

gastro zvijezda 2021. Blog "Janjolinka" moraju zapratiti svi koji vole tartove i krafne

 

Za sada su u Broomu u ponudi krafne s marmeladom od marelica, s kremom od vanilije te s čokoladom i šumskim voćem, limunom ili pak bijelom čokoladom i malinama. Uskoro u ponudu stižu i gourmet krafne s posebnim kombinacijama okusa kao što su pistacija i malina ili pak mango i marakuja. Cijene krafni su od 1,80 do 2,50 eura, a gourmet krafne, kad stignu u ponudu, stajat će 3 eura.

A most unusual garden i Neka jedu kolače

Krafne Ivane Čuljak i njezinog slatkog brenda Neka jedu kolače i ove su godine među najtraženijima u gradu, a mogu se kušati u baru A most unusual garden ili pak naručiti, odnosno rezervirati i osobno tamo preuzeti sljedeći dan. Ove godine nude 6 okusa - 3 Classic okusa, slastičarska krema (2€), čoko-lješnjak (2€), i džem od domaćih šljiva s orasima (2,30€) i 3 Chef's okusa pistachio (3€), schwarzwald (2,80€) i honeycomb (2,50€).

neka jedu kolače Isprobaj nove slastice s potpisom Ivane Čuljak-Lošić

Mia Salman – Meet Mia

Omiljeno mjesto za kavu, doručak ili brunch u užem centru grada, Meet Mia, ove je godine jedno od prvih koje je izašlo s posebnom ponudom krafni. Ove godine pripremili su sedam različitih okusa: cookie, vanilija, malina&vanilija, pistacija, marelica, apple pie i čokolada&lješnjak. Riječ je o uglavnom već provjerenim i vrlo popularnim okusima i punjenjima krafni, dok je krafna Apple Pie nova u ponudi.

Ne sumnjamo da će i ove godine biti veliki hit, a s obzirom na veliki interes prethodnih godina najbolje je svoje krafne u brunch & cake baru Meet Mia rezervirati unaprijed preko društvenih mreža ili telefona, odnosno naručiti putem dostavnih službi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Crofna ® (@crofna_hr)

Crofna

Novo mjesto, otvoreno u listopadu 2022. godine na Trešnjevci, ne nudi krafne samo na njihovom vrhuncu sezone već cijele godine, ali zato stalno osmišljavaju nova punjenja i okuse svojih krafni i donuta. Tako su trenutačno hit Nutella biscuits donuti te Kit-Kat White donuti, a tu je i prigodna ponuda u povodu Dana zaljubljenih.

 

Slatko, slađe, najslađe Probali smo krafne iz Crofne i evo što mislimo o njima

 

Luka Sopta i Špatula

Osim u drugim slasticama - raznim kolačima i tortama, i u Vlaškoj ulici, u Špatuli, mogu se nabaviti slasne krafne i donuti s potpisom slastičara Luke Sopte. Hit je njihov donut punjen kremom od kikirikija i umakom od višnje i klinčića, glaziran bijelom čokoladom, i posipan kikirikijem i cvijetom soli. Može li slasnije?

Orijent

Njihove krafne imaju skoro pa već kultni status, a ovogodišnja nova punjenja kombinacija uistinu su božanstvenih okusa. Među četiri veličanstvenih, u ponudi su ponovno dva okusa koji su prošle godine bili bestselleri - krafna punjena džemom od malina, s božanstvenom kremom od pistacija i posipom od sjeckanih pistacija te slatko-slana krafna koja kombinira kremu od čokolade i slani karamel.

 

novi okusi Među novim krafnama iz Orijenta pobjednica je čokolada-slani karamel

 

Jedan od noviteta je pak spoj domaćeg kikiriki maslaca, kreme od banana i limuna s dodatkom sjeckanog kikirikija na vrhu. Drugi novitet je krafna s bijelim ganacheom, upotpunjena kremom od bijele čokolade s prženim bademima i tostiranim kokosom, posuta sjeckanim bademima.

U slastičarnici Orijent tijesto za krafne rade prema obiteljskoj recepturi starijoj više od 80 godina, a osim spomenutih, tu su i njihove krafne s marmeladom koje se smatraju vječnim klasikom.

GlutenBio

U trgovini GlutenBio u Ulici Crvenog križa u ponudi su krafne bez glutena, mlijeka i jaja. Cijena je 1,26 eura po komadu. Za krafne primaju narudžbe (minimum je 5 komada) dan ranije do 20 sati, uz napomenu da srijedom nemaju isporuku krafni te da vikendom ne rade. Krafne su punjene džemom od marelica ili čokoladom, s tim da čokoladno punjenje sadrži mlijeko i orašaste plodove.

Mangia

U Mangia Paninoteci u Medulićevoj ulici nude bombolone, talijanske krafne punjene marmeladom, Nutellom ili kremom od pistacija. Cijena jedne krafne je 2,39 eura.

Iako ih u posljednje vrijeme mnogi opisuju kao sočne krafne s kremom od mascarpone sira, maritozzi koji se mogu nabaviti u pekarnici Noel Bread&Deli to zapravo nisu, nego je riječ o slatkim brioche pecivima koja se peku i potom pune (krafne se prže), no svakako i njih vrijedi probati.

A kad smo kod 'pravih' krafni, u priča u Zagrebu definitivno ne staje – finih i maštovitih krafni ima i u ostalim dijelovima Hrvatske, i taj vodič također možete očekivati u budućnosti. Prve nam padaju na pamet krafne omiljene hrvatske slastičarke Tee Mamut i njezine popularne splitske slastičarnice O'š kolač. Za neodlučne u ovoj slastičarnici nude krafne pola-pola, koje su do pola punjene kremom od vanilije, dok druga polovica sadrži punjenje od čokolade! A ovaj tjedan u Teinoj slastičarnici sve je u znaku ružičaste boje pa je tako u ponudu stigla Krafna Mimi, s karameliziranom bijelom čokoladom, malinama i tostiranim bademima uz koju preporučuju – pink latte!

Posjeti Gastro.hr