Napravljene od mekog dizanog tijesta koje se prži u ulju, zaslađene šećerom u prahu, punjene najčešće pekmezom, ali i čokoladom, vanilijom i drugim kremama, krafne su tradicionalna pokladna poslastica. Povijest im seže u 18. stoljeće, kada se pojavio prvi recept, a danas dolaze u raznim oblicima, veličinama i okusima.
Kako vrijeme fašnika kreće i do 40 dana prije pokladnog utorka (koji ove godine pada 21. veljače) nije čudno što su pekarnice i trgovine već krcate velikim pakiranjima krafni. No, kako znamo, ne treba uvijek ići na količinu. Još je bolje pronaći ovaj slatki zalogaj koji je pripremljen s puno slastičarskog umijeća i nudi drukčije i nove okuse. To je u Zagrebu ponudila slastičarnica Orijent.
Njihove krafne imaju skoro pa već kultni status, a ovogodišnja nova punjenja kombinacija uistinu su božanstvenih okusa. Među četiri veličanstvenih, u ponudi su ponovno dva okusa koji su prošle godine bili bestselleri. Krafna punjena džemom od malina, s božanstvenom kremom od pistacija i posipom od sjeckanih pistacija te slatko-slana krafna koja kombinira kremu od čokolade i slani karamel.
Jedan od noviteta je pak spoj domaćeg kikiriki maslaca, kreme od banana i limuna s dodatkom sjeckanih plodova kikirikija na vrhu. Obožavateljima tropskih okusa želju za slatkim utažit će meka krasotica satkana od bijelog ganachea, upotpunjena kremom od bijele čokolade s prženim bademima i tostiranim kokosom, posuta sjeckanim bademima.
Teksturom bogato i meko tijesto s dodatkom ruma i limunove korice radi arome, čija je originalna receptura nastala prije više od 80 godina, ono su zašto se brojni kupci vraćaju svake godine Orijentovim krafnama, a inovativne ideja i novi okusi svakako su veliki plus. No osim spomenutih, ponuda zagrebačke slastičarnice neće zaobići ni klasične krafne s marmeladom koje se smatraju vječnim klasikom.