Recepti 21. siječnja 2024.

Koja je razlika između 'običnih' i bečkih krafni?

Krafne
Krafne prema receptu Marije Herjavić Jerkić foto: Marija Herjavić Jerkić
gastro postao gastro.24sata.hr
Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati, dovedi Beč u svoj dom i pripremi najbolje krafne ikad!

Legenda kaže kako je krafnu izumila Cäcilia Krapf između 1615. i 1690. godine, iako zapravo ne postoje konkretni dokazi da je to istina. No zna se da su još davno stari Rimljani pekli takozvane ‘globule’, koje bi premazali medom i makom. U 15. stoljeću već su postojale različite varijante recepata za krafne, a svima je osnova bila tijesto od jaja, brašna i šećera.

Do 19. stoljeća krafna se sve više razvijala u luksuzno pecivo i koštala je ponekad koliko i cijeli ručak. Zanimljivo je kako se nadjev od pekmeza od marelica dodaje tek u 19. stoljeću. 

 

krafne Možda vas zanima... Darko Debić ima najbolji recept za domaće krafne Recepti Flavorific radionice izrade krafni Možda vas zanima... Uz Darka Debića nauči praviti najmekše i najfinije krafne Najave

 

 

Razne varijante karnevalske krafne

Pekmez od marelica kao nadjev posebno je popularan među Bečanima. To vrijedi i za druge recepte poput palačinki s džemom od marelica. N, osim običnih pokladnih krafni s pekmezom, postoje i one punjene cimetom ili čak bez punjenja.

Takozvane Schnurkrapfen ne izgledaju kao obična krafna, ali ipak pripadaju istoj 'obitelji'. Osim toga, već nekoliko godina u Beču Ii diljem svijeta posebno popularni postaju i američki donuts – premda nisu punjeni, već glazirani, imaju rupu u sredini.

Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati dovedi Beč u svoj dom – i pripremi najbolje bečke krafne ikad!

 

 | Author: Gerold Hinzen/Unsplash Bečke krafne sadrže slatko vrhnje foto: Gerold Hinzen/Unsplash

Bečke krafne

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 30 g maslaca, otopljenog
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlice soka od naranče
  • 30 g svježeg kvasca
  • 60 ml mlijeka
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica šećera

 

Krafne Možda vas zanima... Krafne Marije Herjavić Jerkić pravi su hit na Instagramu! Recepti

 

 

Postupak:

  1. Kvasac pomiješaj s mlijekom, brašnom i šećerom pa ga ostavi da se digne. Za to vrijeme u veliku zdjelu prosij brašno. Dodaj mu slatko vrhnje, maslac, šećer i vanillin šećer, rum i sok od naranče te dignuti kvasac.
  2. Tijesto tuci dok ne postane sasvim glatko i ne počne se odvajati od kuhače. Pokrij ga krpom i ostavi ga da stoji oko 1 sat na toplome mjestu.
  3. Dignuto tijesto razvuci pa izreži krafne.
  4. Stavi ih s pobrašnjenom stranom prema gore, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se dižu još pola sata.
  5. U velikom loncu zagrij dosta ulja pa u njega stavljaj pokladnice tako da u ulje najprije uđe strana koja je tijekom zadnjeg dizanja bila gore!
  6. Poklopi i prži nekoliko minuta.
  7. Zatim krafne okreni i do kraja isprži nepoklopljene. Izvadi ih na kuhinjske papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Nadjeni ih marmeladom od marelica i pospi šećerom u prahu.

Meet Mia krafne | Author: Instagram @meetmiacakes Slasne krafne u slastičarnici Meet Mia foto: Instagram @meetmiacakes

 

Možda vas zanima... Kolači prženi na masnoći: Nekoliko trikova koji rade veliku razliku Špajza Princes krafne Možda vas zanima... Uz naše savjete napravi savršeno tijesto za princes krafne Špajza Fritule Melkiora Bašića Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:42 21. Siječanj 2024.

    odlične