Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati, dovedi Beč u svoj dom i pripremi najbolje krafne ikad!
Legenda kaže kako je krafne izumila Cäcilia Krapf između 1615. i 1690. godine, iako zapravo ne postoje konkretni dokazi da je to istina. No zna se da su još davno stari Rimljani pekli takozvane ‘globule’, koje bi premazali medom i makom. U15. stoljeću već su postojale različite varijante recepata za krafne, a svima je osnova bila tijesto od jaja, brašna i šećera.
Do 19. stoljeća krafna se sve više razvijala u luksuzno pecivo i koštala je ponekad koliko i cijeli ručak. Zanimljivo je kako se nadjev od pekmeza od marelica dodaje tek u 19. stoljeću.
Pekmez od marelica kao nadjev posebno je popularan među Bečanima. To vrijedi i za druge recepte poput palačinki s džemom od marelica. N, osim običnih pokladnih krafni s pekmezom, postoje i one punjene cimetom ili čak bez punjenja.
Takozvane Schnurkrapfen ne izgledaju kao obična krafna, ali ipak pripadaju istoj 'obitelji'. Osim toga, već nekoliko godina u Beču Ii diljem svijeta posebno popularni postaju i američki donuts – premda nisu punjeni, već glazirani, imaju rupu u sredini.
Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati dovedi Beč u svoj dom – i pripremi najbolje bečke krafne ikad! Jer mi imamo odličan recept za bečke krafne!
Bečke krafne sadrže slatko vrhnje
foto: Gerold Hinzen/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Bečke krafne
60 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
250
g
Slatko vrhnje
125
ml
Maslac
30
g
Šećer
50
g
Vanilin šećer
1
kom
Žumanjak
2
kom
Rum
1
žlica
Sok od naranče
2
žlica
Svježi kvasac
30
g
Mlijeko
60
ml
Brašno
1
žlica
Šećer
1
žlica
Postupak
Kvasac pomiješaj s mlijekom, brašnom i šećerom pa ga ostavi da se digne. Za to vrijeme u veliku zdjelu prosij brašno. Dodaj mu slatko vrhnje, maslac, šećer i vanillin šećer, rum i sok od naranče te dignuti kvasac.
Tijesto tuci dok ne postane sasvim glatko i ne počne se odvajati od kuhače. Pokrij ga krpom i ostavi ga da stoji oko 1 sat na toplome mjestu.
Dignuto tijesto razvaljaj pa izreži krafne.
Stavi ih s pobrašnjenom stranom prema gore, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se dižu još pola sata.
U velikom loncu zagrij dosta ulja pa u njega stavljaj krafne tako da u ulje najprije uđe strana koja je tijekom zadnjeg dizanja bila gore!
Poklopi i prži nekoliko minuta.
Krafne okreni i do kraja isprži nepoklopljene. Izvadi ih na kuhinjske papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Nadjeni ih marmeladom od marelica i pospi šećerom u prahu.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.