Recepti Desert 04. ožujka 2025.

Koja je razlika između 'običnih' i bečkih krafni?

Desert
60 MIN
60 MIN
6
SREDNJE
Krafne
Krafne prema receptu Marije Herjavić Jerkić
foto: Marija Herjavić Jerkić
Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati, dovedi Beč u svoj dom i pripremi najbolje krafne ikad!

Legenda kaže kako je krafne izumila Cäcilia Krapf između 1615. i 1690. godine, iako zapravo ne postoje konkretni dokazi da je to istina. No zna se da su još davno stari Rimljani pekli takozvane ‘globule’, koje bi premazali medom i makom. U 15. stoljeću već su postojale različite varijante recepata za krafne, a svima je osnova bila tijesto od jaja, brašna i šećera.

Do 19. stoljeća krafna se sve više razvijala u luksuzno pecivo i koštala je ponekad koliko i cijeli ručak. Zanimljivo je kako se nadjev od pekmeza od marelica dodaje tek u 19. stoljeću. 

Flavorific radionice izrade krafni Možda vas zanima... Uz Darka Debića nauči praviti najmekše i najfinije krafne Najave

Razne varijante karnevalske krafne

Pekmez od marelica kao nadjev posebno je popularan među Bečanima. To vrijedi i za druge recepte poput palačinki s džemom od marelica. N, osim običnih pokladnih krafni s pekmezom, postoje i one punjene cimetom ili čak bez punjenja.

Takozvane Schnurkrapfen ne izgledaju kao obična krafna, ali ipak pripadaju istoj 'obitelji'. Osim toga, već nekoliko godina u Beču Ii diljem svijeta posebno popularni postaju i američki donuts – premda nisu punjeni, već glazirani, imaju rupu u sredini.

Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati dovedi Beč u svoj dom – i pripremi najbolje bečke krafne ikad! Jer mi imamo odličan recept za bečke krafne!

 | Author: Gerold Hinzen/Unsplash Bečke krafne sadrže slatko vrhnje foto: Gerold Hinzen/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Bečke krafne
60 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 250 g
  • Slatko vrhnje 125 ml
  • Maslac 30 g
  • Šećer 50 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Žumanjak 2 kom
  • Rum 1 žlica
  • Sok od naranče 2 žlica
  • Svježi kvasac 30 g
  • Mlijeko 60 ml
  • Brašno 1 žlica
  • Šećer 1 žlica
Postupak
  1. Kvasac pomiješaj s mlijekom, brašnom i šećerom pa ga ostavi da se digne. Za to vrijeme u veliku zdjelu prosij brašno. Dodaj mu slatko vrhnje, maslac, šećer i vanillin šećer, rum i sok od naranče te dignuti kvasac.


  2. Tijesto tuci dok ne postane sasvim glatko i ne počne se odvajati od kuhače. Pokrij ga krpom i ostavi ga da stoji oko 1 sat na toplome mjestu.


  3. Dignuto tijesto razvaljaj pa izreži krafne.


  4. Stavi ih s pobrašnjenom stranom prema gore, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se dižu još pola sata.


  5. U velikom loncu zagrij dosta ulja pa u njega stavljaj krafne tako da u ulje najprije uđe strana koja je tijekom zadnjeg dizanja bila gore!


  6. Poklopi i prži nekoliko minuta.


  7. Krafne okreni i do kraja isprži nepoklopljene. Izvadi ih na kuhinjske papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Nadjeni ih marmeladom od marelica i pospi šećerom u prahu.


Možda vas zanima... Kolači prženi na masnoći: Nekoliko trikova koji rade veliku razliku Špajza Princes krafne Možda vas zanima... Uz naše savjete napravi savršeno tijesto za princes krafne Špajza melkior bašić fritule Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:42 21. Siječanj 2024.

    odlične