Legenda kaže kako je krafnu izumila Cäcilia Krapf između 1615. i 1690. godine, iako zapravo ne postoje konkretni dokazi da je to istina. No zna se da su još davno stari Rimljani pekli takozvane ‘globule’, koje bi premazali medom i makom. U 15. stoljeću već su postojale različite varijante recepata za krafne, a svima je osnova bila tijesto od jaja, brašna i šećera.
Do 19. stoljeća krafna se sve više razvijala u luksuzno pecivo i koštala je ponekad koliko i cijeli ručak. Zanimljivo je kako se nadjev od pekmeza od marelica dodaje tek u 19. stoljeću.
Razne varijante karnevalske krafne
Pekmez od marelica kao nadjev posebno je popularan među Bečanima. To vrijedi i za druge recepte poput palačinki s džemom od marelica. N, osim običnih pokladnih krafni s pekmezom, postoje i one punjene cimetom ili čak bez punjenja.
Takozvane Schnurkrapfen ne izgledaju kao obična krafna, ali ipak pripadaju istoj 'obitelji'. Osim toga, već nekoliko godina u Beču Ii diljem svijeta posebno popularni postaju i američki donuts – premda nisu punjeni, već glazirani, imaju rupu u sredini.
Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati dovedi Beč u svoj dom – i pripremi najbolje bečke krafne ikad!
Bečke krafne
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 125 ml slatkog vrhnja
- 30 g maslaca, otopljenog
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 1 žlica ruma
- 2 žlice soka od naranče
- 30 g svježeg kvasca
- 60 ml mlijeka
- 1 žlica brašna
- 1 žlica šećera
Postupak:
- Kvasac pomiješaj s mlijekom, brašnom i šećerom pa ga ostavi da se digne. Za to vrijeme u veliku zdjelu prosij brašno. Dodaj mu slatko vrhnje, maslac, šećer i vanillin šećer, rum i sok od naranče te dignuti kvasac.
- Tijesto tuci dok ne postane sasvim glatko i ne počne se odvajati od kuhače. Pokrij ga krpom i ostavi ga da stoji oko 1 sat na toplome mjestu.
- Dignuto tijesto razvuci pa izreži krafne.
- Stavi ih s pobrašnjenom stranom prema gore, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se dižu još pola sata.
- U velikom loncu zagrij dosta ulja pa u njega stavljaj pokladnice tako da u ulje najprije uđe strana koja je tijekom zadnjeg dizanja bila gore!
- Poklopi i prži nekoliko minuta.
- Zatim krafne okreni i do kraja isprži nepoklopljene. Izvadi ih na kuhinjske papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Nadjeni ih marmeladom od marelica i pospi šećerom u prahu.