Špajza 13. siječnja 2023.

Uz naše savjete napravi savršeno tijesto za princes krafne

Princes krafne
Princes krafne najdeni tik pred posluživanje kako se ne bi razmočile i time izgubile hrskavost foto: Ioana Motoc/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Prvo pripremi savršeno tijesto prema našem receptu, a zatim i čarobnu deliciju punu zanosne kreme!

Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli princes-krafne ili eklere. Ovi hrskavi i mekani zalogaji poput čarolije se tope u ustima, a posebnu draž daje im punjenje od fine kreme.

Ipak, s obzirom na to da se ipak radi o kolačima s kompliciranim i osjetljivim tijestom potrebno ih je raditi s oprezom. No uz naš  recept garantiramo da ćeš ih napraviti poput vrhunskih slastičara, a prezadovoljni gosti tražit će kolačić više! Napomena za one koji ne znaju - isto tijesto, koje se u slastičarstvu stručno zove choux tijesto (ili kuhano tijesto) koristi se, osim za princes krafne, i za eklere, kolač Paris Brest i brojne druge slastice.

 | Author: Sora/Pexels Choux tijesto uvijek će ti ispasti savršeno uz naš recept foto: Sora/Pexels

 

Osnovni recept za tijesto za princes krafne

Sastojci (za 45-50 kom):

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna 
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli 
  • 200-220 g jaja - cca 4 srednja jaja

 

Možda vas zanima... Recept za choux potražili smo kod slastičarke Mije Salman Recepti

 

Priprema:

  1. U dovoljno veliku posudu stavi maslac, prstohvat soli i tekućinu (mlijeko ili vodu), pa ostavi da jednom kratko zavrije. Makni lonac s vatre.
  2. Brašno po potrebi pomiješaj s jestivim škrobom i odjednom uspi u posudu uz stalno miješanje kuhačom dok se sastojci ne povežu u jednoličnu grudu.
  3. Vrati lonac na štednjak. Tijesto miješajući zagrijavaj na vatri sve dok se na dnu lonca ne uhvati tanka svijetla korica. Tada opet makni lonac s vatre.
  4. Tijesto prebaci u zdjelu da se malo ohladi. Dok je još mlako, dodaj mu jedno po jedno jaje i svako dobro umiješaj da dobiješ sjajno, glatko tijesto.

 | Author: Shutterstock Slasni i hrskavi ekleri foto: Shutterstock

Možda vas zanima... A kako ti ovo zvuči? Ekleri punjeni Nutellom! Recepti

Za savršenu pripremu tijesta

1. Postupno dodavanje
Da tijesto ne bi bilo premekano, najbolje je posljednje jaje razmutiti u šalici i onda dio po dio dodavati smjesi dok se tijesto ne počne jako sjajiti. Važno je i sljedeće: kad se tijesto zagrabi kuhačom, s nje mora ostati visjeti u dugačkim vršcima.


2. Oprezno pečenje
Već i najmanji propuh za vrijeme pečenja začas će uzrokovati da tijesto splasne. Želiš li provjeriti je li tijesto gotovo, vrata pećnice otvori tek pred kraj pečenja. Provjeri je li se tijesto već lijepo diglo i porumenilo. 


3. Nadijevanje i posluživanje
Choux tijesto je nakon pečenja prhko i hrskavo, no, nažalost, također jako brzo omekša. Stoga je pečeno tijesto najbolje tek neposredno prije posluživanja nadjenuti slatkom ili slanom kremom i brzo ih poslužiti i pojesti.

 

Možda vas zanima... Moka ekleri: savršeno se slažu uz kavu Recepti

 

Trik sa škarama na nadijevanje


Kako bi se nadjenule, princes-krafne ili eklere vodoravno prereži šiljatim škarama. Važno je da ih prerežeš odmah nakon završetka pečenja, tako se tijesto neće lomiti. Polovice rasklopi i ostavi da se hlade.

 

Možda vas zanima... Isprobaj najfinije slastice s kuhanim tijestom! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 15:28 13. Siječanj 2023.

    Obozavam ih najbolje