Tko nije probao svježe domaće eklere punjene do vrha kremom i prelivene čokoladom ne zna što je pravi slatki užitak!
A savjet svih slastičara kako ih je najbolje jesti odmah nakon što se naprave poslušat ćemo bez ikakvog pogovora. Tajna leži u finoj kremi koja se treba topiti u ustima. Uostalom, možda ti nije poznato ali riječ 'eclair' u prijevodu s francuskog znači 'bljesak svjetla'. Neki kažu da je to zbog njihove svjetlucave glazure, a drugi da se to odnosi na to koliko brzo se pojedu - u trenu!
No, kako mi volimo eksperimentirati u kuhinji tako smo pronašli recept za eklere s kavom – savršeno se slažu s omiljenim nam jutarnjim napitkom i dvostruko razbuđuju!
Sastojci za tijesto:
- 5 dag maslaca
- 20 dag brašna
- 4 jaja
- malo soli
- ½ praška za pecivo
- Za nadjev:
- 3 dl mlijeka
- 2 žumanca
- 3 žlice šećera
- 1 žlica brašna
- 1 žličica instant-kave
- 1 vanilin-šećer
Za glazuru:
- 15 dag šećera u prahu
- 2 žlice kuhane crne kave
Priprema:
- Pristavi ¼ litre vode sa solju i maslacem. Kad provri, skini sa štednjaka i umiješaj brašno. Stavi opet na štednjak pa miješajući kuhaj da se sve poveže u smjesu koja se odvaja od stijenki posude. Tada tijesto istresi u zdjelu pa u toplo umiješaj jedno jaje. Dobro miješaj da se jaje potpuno stopi s tijestom.
- Tako napravi i s ostalim jajima, dodajući uvijek jedno po jedno i stalno miješaj. Tijesto mora biti sjajno i čvrsto, a kada ga zagrabiš kuhačom, mora visjeti u dugačkoj, elastičnoj niti. Pusti da se ohladi, pa umiješaj prašak za pecivo.
- Zatim tijesto stavi u štrcaljku i velikim jednostavnim otvorom naštrcaj prutiće duge 7 cm na namašćen i brašnom posut lim. Odmah stavi u zagrijanu pećnicu i peci na jačoj temperature oko 30 minuta. Pečene i ohlađene eklere poprečno prereži i pomoću štrcaljke napuni udubine ohlađenom kremom, zatim poklopi gornjim dijelom i prelij hladnom glazurom od kave.
- Za nadjev pjenasto umuti žumance sa šećerom i vanillin-šećerom, zatim dodaj brašno i instant-kavu pa na laganoj vatri kuhaj u mlijeku da dobiješ gustu kremu.
- Za glazuru šećer u prahu pomiješaj s kuhanom vrelom crnom kavom i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Savjeti više:
Ako štrcaš veće hrpice hrustavog tijesta kroz zvjezdani otvor izravno na lim dobit ćeš uštipke (princez-uštipci), kroz mali otvor i s malim hrpicama dobit ćeš profiterole, a ako štrcaš kroz veći otvor duguljaste oblike dobit ćeš eklere.
Potkraj pečenja kolača od hrustavog tijesta oprezno otvori pećnicu tek toliko da provjeriš je li kolač pečen. Jer, ako otvoriš pećnice prerano kolač se splasnuti.