Recepti 22. travnja 2021.

Recept za choux potražili smo kod slastičarke Mije Salman

foto: Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
Pastry chefica Mia Salman podijelila je s nama recept za kuhano, žeženo ili choux tijesto, osnovu za slastice poput eclaira i princes krafni...

Prošlog smo tjedna iz zagrebačke slastičarnice naručili izvanredan éclair St. Honoré, s kremom od vanilije, slanim karamelom s vanilijom, crunchy pločicom od lješnjaka te mousseom od gold čokolade. St. Honore, inače inspiriran istoimenom francuskom slasticom od prhkog tijesta, profiterola, slastičarske kreme i karamela, pridružen je sezonskom éclairu od jagode.

Pastry chefici i vlasnici Miji Salman éclairs su jedan od zaštitnih znakova; nerijetko ima cijelu selekciju okusa i neosporno je da dobro zna s kuhanim, žeženim tijestom ili chouxom. Upravo smo zato kod nje potražili provjereni recept, dostatan za pripremu otprilike 25 éclaira. 

 | Author: Andrea Cukrov Eclair St. Honore, slastičarnica Meet Mia; foto: foto: Andrea Cukrov

Imaj na umu da St. Honore ima i hrskavi pokrov ili craquelin. Recept u nastavku odnosi se na bazični choux, koji možeš koristiti za pripremu, primjerice, éclaira i princes krafni

OSNOVNI RECEPT ZA ŽEŽENO TIJESTO ILI CHOUX:

Sastojci:

  • 250 g mlijeka
  • 250 g vode
  • 200 g maslaca
  • 15 g šećera
  • 5 g soli
  • 300 g brašna
  • 9 jaja

Priprema:

  1. Mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol stavimo na vatru da se zagrije i maslac otopi, ali da ne prokuha smjesa. U to dodamo 300 g brašna i miješamo na vatri dok se tijesto ne odvaja od posude, minutu do dvije. 
  2. Cijelu smjesu prebacimo u mikser i miješamo na laganoj brzini da se ohladi. Kada je smjesa mlaka u nju malo po malo dodajemo jaja, kada se sve sjedini ostavimo smjesu da miruje sat do dva u frižideru.
  3. Tijesto oblikujemo s dresir vrećicom u eclair i pečemo 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.

Ako trenutno nemaš vremena za veće slastičarske poduhvate, uvijek možeš provjeriti što ti se sviđa u ponudi slastičarnice Meet Mia. Osim St. Honore, uskoro moći isprobati još dvije nove slastice - 6 divas te B2. Kao što naziv nagovještava, 6 divas sastojci se od čak šest slojeva i tekstura čokolade; to je čokoladni tart s čokoladnim biskvitom, čokoladnom karamelom, kremom od tamne čokolade i soli, mousse od mliječne čokolade i čokoladnim crumbleom. Podjednako je dekadentan i B2, s biskvitom od indijskih oraščića, kremom od banane te mousseom od vanilije i mascarponea. 

GALERIJA S NOVITETIMA:

1/6

Osim putem Wolta, slastice (i fine sendviče) iz slastičarnice Meet Mia možeš naručiti i telefonski te pokupiti u prolazu na adresi Vlaška 81A. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.