Kolumne 18. kolovoza 2019.

Princes krafne - omiljeni kremasti kolač

foto: Matea Mikić Pavlović
gastro postao gastro.24sata.hr
Princes uštipci ili princes kraf su slastica koja nas vraća u djetinjstvo

Slasne male loptice punjene ukusnom kremom i posipane šećerom u prahu. Teško ih bilo tko može odbiti, zar ne?

One su savršeni desert za blagdane ili za obične vikende kada je cijela obitelj na okupu. Mnogi ih pripremaju samo s ukusnom kremom, dok dosta ljudi osim kreme dodaju i red kreme od šlaga, te ih prelijevaju s čokoladom. Meni osobno je originalna izvedba najukusnija.

 

Možda vas zanima... Ekleri – savršen spoj kreme od vanilije i čokoladne glazure Kolumne

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Sastojci: 

  • 250 ml vode
  • 125 g maslaca ili margarina
  • 160 g brašna
  • prstohvat soli
  • 5 jaja

Za kremu:

  • 700 ml mlijeka
  • 20 g maslaca
  • 3 pudinga od vanilije
  • 2 vanilin šećera
  • 8 žlica šećera
  • 2 žlica gustina
  • 4 žumanjka
  • 200 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Zakuhaj vodu s maslacem (margarinom), dodaj prstohvat soli i brašno. Ukuhaj i dodaj pet jaja jedno po jedno i stalno miješaj s mikserom da bude sjajno.
  2. Vrećicom za ukrašavanje ili sa žlicom stavi smjesu na papir za pečenje. Naravno, napravi razmak kako se tijekom pečenja ne bi spojile. 
  3. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35 minuta.

Postupak pripreme kreme:

  1. Od 700 ml mlijeka odvoji 100 ml, preostali dio stavi da se lagano kuha.
  2. Umuti žumanjke sa šećerom dok ne dobiješ lijepu kremu.
  3. U umućene žumanjke dodaj 100 ml mlijeka i promiješaj.
  4. Dodaj dvije žlice gustina i dvije žlice pudinga od vanilije te promiješaj.
  5. U mlijeko koje se kuha dodaj dva vanilin šećera pa pričekaj da prokuha.
  6. U prokuhano mlijeko dodaj pripremljenu smjesu od pudinga i žumanjaka, zatim smanji temperaturu i miješaj dok ne dobiješ finu glatku smjesu.
  7. Makni s vatre i dodajte 20 g maslaca i sve dobro, ali lagano promiješaj. Poklopi i ostavi sa strane da se hladi.
  8. Umuti 200 ml slatkog vrhnja. U izrađeni šlag postepeno dodaj ohlađenu kremu od pudinga i žumanjaka. Miješaj lagano s mikserom da se sve dobro sjedini
  9. Ohlađene košarice presijeci na pola te ih puni kremom koju si prethodno stavila u vrećicu za ukrašavanje. Na kremu možeš staviti i šlag, ako ti tako odgovara.

Dobar tek!

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović  | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.