Slasne male loptice punjene ukusnom kremom i posipane šećerom u prahu. Teško ih bilo tko može odbiti, zar ne?
One su savršeni desert za blagdane ili za obične vikende kada je cijela obitelj na okupu. Mnogi ih pripremaju samo s ukusnom kremom, dok dosta ljudi osim kreme dodaju i red kreme od šlaga, te ih prelijevaju s čokoladom. Meni osobno je originalna izvedba najukusnija.
Sastojci:
- 250 ml vode
- 125 g maslaca ili margarina
- 160 g brašna
- prstohvat soli
- 5 jaja
Za kremu:
- 700 ml mlijeka
- 20 g maslaca
- 3 pudinga od vanilije
- 2 vanilin šećera
- 8 žlica šećera
- 2 žlica gustina
- 4 žumanjka
- 200 ml vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Zakuhaj vodu s maslacem (margarinom), dodaj prstohvat soli i brašno. Ukuhaj i dodaj pet jaja jedno po jedno i stalno miješaj s mikserom da bude sjajno.
- Vrećicom za ukrašavanje ili sa žlicom stavi smjesu na papir za pečenje. Naravno, napravi razmak kako se tijekom pečenja ne bi spojile.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 35 minuta.
Postupak pripreme kreme:
- Od 700 ml mlijeka odvoji 100 ml, preostali dio stavi da se lagano kuha.
- Umuti žumanjke sa šećerom dok ne dobiješ lijepu kremu.
- U umućene žumanjke dodaj 100 ml mlijeka i promiješaj.
- Dodaj dvije žlice gustina i dvije žlice pudinga od vanilije te promiješaj.
- U mlijeko koje se kuha dodaj dva vanilin šećera pa pričekaj da prokuha.
- U prokuhano mlijeko dodaj pripremljenu smjesu od pudinga i žumanjaka, zatim smanji temperaturu i miješaj dok ne dobiješ finu glatku smjesu.
- Makni s vatre i dodajte 20 g maslaca i sve dobro, ali lagano promiješaj. Poklopi i ostavi sa strane da se hladi.
- Umuti 200 ml slatkog vrhnja. U izrađeni šlag postepeno dodaj ohlađenu kremu od pudinga i žumanjaka. Miješaj lagano s mikserom da se sve dobro sjedini
- Ohlađene košarice presijeci na pola te ih puni kremom koju si prethodno stavila u vrećicu za ukrašavanje. Na kremu možeš staviti i šlag, ako ti tako odgovara.
Dobar tek!