Kolumne 11. veljače 2019.

Ekleri – savršen spoj kreme od vanilije i čokoladne glazure

foto: Matea Mikić Pavlović
gastro postao gastro.24sata.hr
Dva dana sam pokušavala pripremiti jednu posebnu tortu, no taj dan jednostavno nije bio moj dan jer sam imala veliki neuspjeh. Dok sam se tako motala po kuhinji sva već nervozna jer sam potrošila vrijeme na jedno veliko ništa, sjetila sam se dobrih starih eklera.

Uhvatila sam se opet namirnica i krenula u pripremu. Sva sreća pa mi je danas glava bila bistrija pa sam uspjela u svom naumu i napravila savršene eklere.

 

Možda vas zanima... Nikad nije kasno: Čoko krafne iz pećnice Kolumne

 

Pišem vam recept, kako to kod mene u zadnje vrijeme ide, pišem ga na dva načina, jednostavniji i mrvicu zahtjevniji. Na vama je da birate, što god izaberete nećete pogriješiti. 

Drugi i ujedno jednostavniji recept pronađite na mom blogu.

 

Možda vas zanima... Puding pita - slasni američki klasik Kolumne

 

Recept potražite u nastavku, drugi, a ujedno i jednostavniji potražite na blogu Matea's Kitchn Stories, a posjetiti možete i Mateinu Facebook stranicu i Instagram profli.
 

Možda vas zanima... Klasik koji volimo: Bakin domaći mliječni kruh Kolumne

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Sastojci za tijesto:

  • 250 ml vode
  • 125 g maslaca ili margarina
  • 160 g brašna
  • prstohvat soli
  • 5 jaja

Priprema tijesta:

  1. Zakuhajte vodu s maslacem (margarinom) , dodajte prstohvat soli i brašno. Ukuhajte i dodajte 5 jaja jedno po jedno i stalno miješajte s mikserom da bude mekano i sjajno.
  2. S vrećicom za ukrašavanje stavljajte smjesu na papir za pečenje, tako da oblikujete štapiće dužine 7 cm i širine 2 cm, naravno držite se toga da ima razmaka između njih jer narastu prilikom pečenja.
  3. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C  25 minuta.
  4. Gotove eklere ostavite sa strane i ohladite, kada su prohlađeni prerežite ih po dužini i punite kremom.
  5. Eklere možete premazati čokoladom koju ste otopili na pari.

Za kremu će vam trebati:

  • 4 žumanjka
  • 70 gr šećera
  • 40 gr gustina
  • 480 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 15 gr margarina

Postupak pripreme:

  1. Mlijeko stavite kuhati. Izradite sa strane žumanjke i šećer te dodajte gustin i sve sjedinite.
  2. U smjesu dodajte malo vrućeg mlijeka i sve dobro izradite. Dodajte u mlijeko i nastavite kuhati, maknite s vatre i dodajte vanilin šećer, promiješajte i dodajte margarin.
  3. Zatim gotovu kremu ohladite i kada je ohlađena izradite ju s mikserom i pripremite za punjenje.

Priprema glazure:

  1. Otopljena čokolada za kuhanje+maslac na pari ili
  2. Ganache glazura – napravite je u omjeru 1:1 (100 ml vrhnja na 100 g čokolade).
  3. Skuhajte vrhnje za šlag do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade za kuhanje, miješajte dok ne postane fino glatko.
  4. Za bolji učinak je najbolje ostaviti ganache da se malo prohladi i stisne.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.