Uhvatila sam se opet namirnica i krenula u pripremu. Sva sreća pa mi je danas glava bila bistrija pa sam uspjela u svom naumu i napravila savršene eklere.
Pišem vam recept, kako to kod mene u zadnje vrijeme ide, pišem ga na dva načina, jednostavniji i mrvicu zahtjevniji. Na vama je da birate, što god izaberete nećete pogriješiti.
Drugi i ujedno jednostavniji recept pronađite na mom blogu.
Recept potražite u nastavku, drugi, a ujedno i jednostavniji potražite na blogu Matea's Kitchn Stories, a posjetiti možete i Mateinu Facebook stranicu i Instagram profli.
Sastojci za tijesto:
- 250 ml vode
- 125 g maslaca ili margarina
- 160 g brašna
- prstohvat soli
- 5 jaja
Priprema tijesta:
- Zakuhajte vodu s maslacem (margarinom) , dodajte prstohvat soli i brašno. Ukuhajte i dodajte 5 jaja jedno po jedno i stalno miješajte s mikserom da bude mekano i sjajno.
- S vrećicom za ukrašavanje stavljajte smjesu na papir za pečenje, tako da oblikujete štapiće dužine 7 cm i širine 2 cm, naravno držite se toga da ima razmaka između njih jer narastu prilikom pečenja.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 25 minuta.
- Gotove eklere ostavite sa strane i ohladite, kada su prohlađeni prerežite ih po dužini i punite kremom.
- Eklere možete premazati čokoladom koju ste otopili na pari.
Za kremu će vam trebati:
- 4 žumanjka
- 70 gr šećera
- 40 gr gustina
- 480 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 15 gr margarina
Postupak pripreme:
- Mlijeko stavite kuhati. Izradite sa strane žumanjke i šećer te dodajte gustin i sve sjedinite.
- U smjesu dodajte malo vrućeg mlijeka i sve dobro izradite. Dodajte u mlijeko i nastavite kuhati, maknite s vatre i dodajte vanilin šećer, promiješajte i dodajte margarin.
- Zatim gotovu kremu ohladite i kada je ohlađena izradite ju s mikserom i pripremite za punjenje.
Priprema glazure:
- Otopljena čokolada za kuhanje+maslac na pari ili
- Ganache glazura – napravite je u omjeru 1:1 (100 ml vrhnja na 100 g čokolade).
- Skuhajte vrhnje za šlag do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade za kuhanje, miješajte dok ne postane fino glatko.
- Za bolji učinak je najbolje ostaviti ganache da se malo prohladi i stisne.
Dobar tek!