Neću skrivati da nisam baš tip osobe kojoj krafne uvijek uspijevaju, naime ja sam totalni amater za njih i do sada mi nikada nisu ispale onako kako bi trebale. No, ovaj recept me iznenadio, pronašla sam ga u jednoj grupi, i malo sam ga izmijenila po svojim željama i potrebama.
Ovo su krafne koje možete peći u pećnici, ali i u dubokom ulju. Kako god da ih krenete peći, uspjet ćete i bit će jako ukusne.
Ja sam ih sada pripremala na tavi u nešto manje ulja jer sam dobro upamtila jedan savjet, a on glasi: “Ako želite da vam krafne ispadnu bolje i da imaju veći prsten, onda ih pecite u što manje ulja”.
Ono što me najviše iznenadilo kod ovog recepta je okus, naime kada sam ih kušala vratile su me 10 godina unazad. Prisjetila sam se svoje tetke i njezinih najboljih krafni koje je uvijek pripremala za kolinje.
Požurite i napravite svoje super krafne.
Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još Mateinih genijalnih recepata, zavirite na blog Kitchn Stories.
Postupak pripreme:
- 750 g glatkog brašna ili za dizana tijesta
- 4 žlice šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica vanilin šećera
- 2 vrećice instant suhog kvasca
- 350 ml toplog mlijeka
- 150 ml ulja
- 2 jaja
- 3 žumanjka
- Za premaz:
- 1 žumanjak i malo ulja (žlica-dvije)
- Za čokoladni umak:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 3-4 žlice ulja
- malo maslaca ili margarina
Postupak pripreme:
- Pomiješati brašno, šećer, kvasac, vanilin šećer i sol.
- Dodati u sredinu jaja i žumanjke.
- Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati mikserom ili ručno.
- Kada tijesto postane kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite rukama.
- Pobrašnite radnu površinu jer je tijesto dosta mekano.
- Mijesite ga 10-ak minuta.
- Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir.
- Odložite ga posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje 40-ak minuta kako bi udvostručilo volumen.
- Uzdignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom na debljinu od 1,5 cm.
- Oblikujte tijesto s kalupom za krafne, i u sredinu svake napravite rupu. Ja sam koristila čep od boce i ispostavilo se da dobro služi. Preostalo tijesto umijesite ponovo i iskoristite za ostatak krafni.
- Ako ćete ih peći u pećnici, slažite ih u lim koji ste obložili masnim papirom, pazite na razmak između krafni.
- Prekrijte ih krpom i ostavite da se dižu još nekih 30-ak minuta.
- Ako ćete ih pržiti na ulju, ostavite ih izrezane na čistoj podlozi, pokrijte čistom krpom i ostavite da miruju. Vrlo je bitno da krafne prije pečenja miruju barem 20 - 30-ak minuta.
- Krafne koje pečete u pećnici, premažite prije pečenja sa žumanjkom i uljem.
- Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta, ovisno o pećnici. Gotove su kada dobiju lijepu zlatnu boju, zatim ih ostavite da se ohlade i premažite s čokoladom.
- Ako ih pečete na ulju, uzmite tavu i na nju stavite ulja dovoljno da prekrije pola krafne, kada ulje zagrijete stavite svoje krafne na njega. Gotove su kada porumene s obje strane.
- Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici maslac/margarin i par žlica ulja pa u njemu otopiti natrganu čokoladu za kuhanje. Miješajte dok se čokolada ne otopi i uranjajte svoje krafne u čokoladu, ukrasite po vašim željama i uživajte.
U slast!