Kolumne 23. ožujka 2018.

Klasik koji volimo: Bakin domaći mliječni kruh

foto: Matea Mikić Pavlović
gastro postao gastro.24sata.hr
Za danas sam pripremila jedan sasvim poseban,iznimno mekan, domaći mliječni kruh po bakinoj recepturi.

On je ukusan, mekan, sočan i zaista je kao prava Uskršnja pogača. Idealan je za vrijeme Uskrsa jer mnogi tada pripremaju različite pogače, kruhove i razna druga peciva.

 

Možda vas zanima... Nikad nije kasno: Čoko krafne iz pećnice Kolumne

 

Muževa baka ga je svaki Uskrs pripremala, no kako ona nažalost više nije s nama, ja sam odlučila iznenaditi muža da barem donekle osjeti taj okus finog bakinog kruha. Daleko je on od bakinog, ali je ipak najbitnija namjera i to da sam uspjela u njoj.

Recept potražite u nastavku i na blogu Matea's Kitchn Stories, a posjetiti možete i Mateinu Facebook stranicu i Instagram profli.
 

Možda vas zanima... Puding pita - slasni američki klasik Kolumne

 


Za kruh će vam biti potrebno: 

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 100 ml vode
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g margarina
  • 100 šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje

Za premaz će vam trebati:

  • 2 žlice hladnog mlijeka
  • 1 žumanjak

Postupak pripreme:

  1. Rastopite 100 g margarina u 250 ml toplog mlijeka.
  2. U posudi za miješanje pomiješajte 600 g glatkog brašna, vrećicu suhog kvasca, sol, šećer, jaje.
  3. Dodajte mlijeko s prethodno rastopljenim margarinom i vodu.
  4. Tijesto dobro izradite dok ne bude glatko.
  5. Pokrijte i ostavite na toplom dok se tijesto ne udvostruči.
  6. Kada se tijesto udvostručilo, dobro ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte u loptu te ga malo potisnite i oblikujte kruh.
  7. Zarežite tijesto s nožem (pogledajte video), i premažite s premazom od 2 žlice hladnog mlijeka i žumanjka.
  8. Pecite na 200 stupnjeva 20 minuta, te zatim smanjite temperaturu na 180, a kruh prekrijte s aluminijskom folijom.
  9. Pecite na 180 stupnjeva još 30 minuta, ovisno od pećnice naravno.

Savjet! Od ove smjese za kruh možete pripremiti i mliječne štangice ili dva manja kruha. Možete raditi čak i pletenice ili bilo koje drugo pecivo po vašim željama. Bitno je samo da promijenite dužinu pečenja, odnosno da sami vidite koliko se određeno pecivo treba peći. Ako ćete raditi mliječne štangice, onda se one peku na 220 stupnjeva, 15 minuta.

​U slast!​

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.