Kolumne 15446 prikaza 09. ožujka 2018.

Puding pita - američki klasik na još slasniji način

Matea Mikić Pavlović
Gledajući Amerikance i njihove slavne “pudding pie”, poželjela sam ih napokon isprobati, da vidim što je to u njima toliko dobro.

Naravno, oni to pripremaju na potpuno drugačiji način od mene, ali pokušala sam i zaista sam sretna s rezultatom. Puding pita se sastoji od savršenog prhkog tijesta, koje možete koristiti za sve vrste ovakvih pita jer bude savršene strukture i ne kida se prilikom oblikovanja.

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović Matea Mikić Pavlović

 

Također, kod mene možete pronaći i par drugačijih recepata poput onog za meni omiljenu pitu od sira i maka. U tom receptu također možete iskoristiti recept za ovo prhko tijesto.

Mnogi su isprobali ovaj recept, a više možete vidjeti u komentarima na mojoj Facebook stranici Matea's Kitchn Stories.

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović Matea Mikić Pavlović

 

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 5 velikih žlica šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun šećer (opcija)
  • ½ praška za pecivo
  • Nadjev:
  • 1 litra mlijeka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 10 žlica šećera
  • 5 žlica kakaa u prahu 
     

Priprema tijesta:

  1. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i izrađeni maslac ili margarin sa šećerom i jajem, dodajte vanilin šećer i limun šećer radi boljeg okusa.
  2. Tijesto dobro zamijesite i podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta stavite u najlon vrećicu i u zamrzivač na pola sata, a drugi dio tijesta ostavite u malom hladnjaku, te ga izvadite 10-ak minuta prije pripreme da odstoji na sobnoj temperaturi.
  3. Razvaljajte i stavite preko pleha za pitu.

Priprema kreme:

  1. Stavite malo više od pola litre mlijeka da zavrije, u preostalo mlijeko dodajte dva pudinga, šećer, kakao i sve dobro promiješajte s pjenjačom.
  2. Dodajte smjesu u kuhano mlijeko i napravite puding.
  3. Po želji dodajte u gotov puding žlicu ili dvije maslaca ili margarina i sve dobro promiješajte.
  4. Na tijesto rasporedite kuhanu puding kremu, i na kremu naribajte ohlađeni dio tijesta.
  5. Pecite u vreloj pećnici na 180 stupnjeva, otprilike 30-40 minuta, ovisno od pećnice.
  6. Gotovo je kada je pita rumena i dobije finu zlatnu boju.
  7. Poslužite ohlađeno, i po želji posipajte sa šećerom u prahu ili dodajte malo šlaga na komad pite.

Ako volite kuhati i dijeliti recepte s drugima, pridružite mi se u Facebook kulinarskoj grupi "Priče iz kuhinje".

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović Matea Mikić Pavlović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.