Osvježite se uz Lhassi
Lhassi je zapravo jogurt koji je razrijeđen vodom, mlijekom ili usitnjenim ledom te mu se potom dodaju razne arome.
Tradicionalni slani Lhassi priprema se tako da pomiješate 1 l jogurta s 7,5 dl hladne vode i 250 ml usitnjenog leda. U originalni indijski napitak dodaju se i usitnjene svježe zelene chilli papričice, 1 žlica mljevenog kima, 3 žlice soka limete ili limuna i 2 žličice soli. Svi sastojci miksaju se u blenderu, a na kraju se dodaje led i još kratko miksa u blenderu dok se smjesa ne homogenizira. Obično se pije na slamku. Slani Lhassi može sadržavati i začine poput kardamoma, kima, kurkume, chillija te drugih aromatičnih i pikantnih začina. Budući da se zelena menta izvrsno slaže s jogurtom i dodatno pojačava svježinu napitka, preporučuje se kao dodatak. Menta jednako dobro pristaje u slane i slatke inačice Lhassija.
Slatku varijantu napravite prema temeljnom receptu, ali umjesto slanih i pikantnih začina dodajte 6 žlica meda (na 1 l jogurta) te jednu žličicu mljevenog kardamoma i par kapi ružine vodice.
Lhassi se može pripremiti i sa sokom od manga, a za taj osvježavajući napitak potrebno vam je sljedeće:
1 l nektara od manga
500 ml jogurta
500 ml hladnog mlijeka
250 mg šećera
Na početku pripreme šećer treba pomiješati s nektarom od manga. Polako dodajte mlijeko jogurtu i potom pomiješajte te dvije smjese dok se potpuno ne pomiješaju. Još jednu od slatkih varijanti možete naći ovdje.
Jednostavni Lhassi s jagodama možete napraviti tako da u blender stavite sljedeće sastojke:
400 g zrelih jagoda
240 ml tekućeg jogurta
2 žlice šećera
pola žličice burbon vanilin šećera
kocke leda
Sve dobro izmiksajte i po želji dodajte par listića mente na kraju.