26. lipnja 2014.

Osvježite se uz Lhassi

jagode.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Izvorno indijski napitak na bazi jogurta idealno je osvježenje za vruće ljetne dane. Postoje slatke i slane varijante, a arome koje se dodaju obično se temelje na voću i povrću te začinskom bilju i začinima.

Lhassi je zapravo jogurt koji je razrijeđen vodom, mlijekom ili usitnjenim ledom te mu se potom dodaju razne arome.

Tradicionalni slani Lhassi priprema se tako da pomiješate 1 l jogurta s 7,5 dl hladne vode i 250 ml usitnjenog leda. U originalni indijski napitak dodaju se i usitnjene svježe zelene chilli papričice, 1 žlica mljevenog kima, 3 žlice soka limete ili limuna i 2 žličice soli. Svi sastojci miksaju se u blenderu, a na kraju se dodaje led i još kratko miksa u blenderu dok se smjesa ne homogenizira. Obično se pije na slamku. Slani Lhassi može sadržavati i začine poput kardamoma, kima, kurkume, chillija te drugih aromatičnih i pikantnih začina. Budući da se zelena menta izvrsno slaže s jogurtom i dodatno pojačava svježinu napitka, preporučuje se kao dodatak. Menta jednako dobro pristaje u slane i slatke inačice Lhassija.

Slatku varijantu napravite prema temeljnom receptu, ali umjesto slanih i pikantnih začina dodajte 6 žlica meda (na 1 l jogurta) te jednu žličicu mljevenog kardamoma i par kapi ružine vodice.

Lhassi se može pripremiti i sa sokom od manga, a za taj osvježavajući napitak potrebno vam je sljedeće:
1 l nektara od manga
500 ml jogurta
500 ml hladnog mlijeka
250 mg šećera

Na početku pripreme šećer treba pomiješati s nektarom od manga. Polako dodajte mlijeko jogurtu i potom pomiješajte te dvije smjese dok se potpuno ne pomiješaju. Još jednu od slatkih varijanti možete naći ovdje. 

Jednostavni Lhassi s jagodama možete napraviti tako da u blender stavite sljedeće sastojke:
400 g zrelih jagoda
240 ml tekućeg jogurta
2 žlice šećera
pola žličice burbon vanilin šećera
kocke leda

Sve dobro izmiksajte i po želji dodajte par listića mente na kraju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.