Boškinac: Sjajni noviteti u najljepšoj paškoj priči

Domagoj Jakopović Ribafish
Sezona godišnjih odmora u većini je dalmatinskih i istarskih restorana završila s početkom travnja. Imali smo čast posjetiti jedan od najboljih na predstavljanju nove sezone!
Vidi originalni članak

Boris Šuljić Boškinac mogao je mirno ostatak života provesti u odgoju svoje djece i s divnom suprugom hladiti noge u moru i živjeti od tantijema svog disko kluba Kalypso. Ali je ipak odlučio napraviti čudo, butik hotel, vinariju, podrum i restoran s vrhunskim chefom. Zahvalni smo mu na tome. Dočekao nas je u maslinicima pored Luna.

- Nikad nisam požalio što sam se s obitelji i dragim ljudima upustio u avanturu zvanu Boškinac, iako je bilo i teških trenutaka. Ovo je naš put, i na njemu ne očekujemo samo nagrade i aplauze, naš izbor i naš život. Mi volimo svoj posao i veselimo se svakom uspjehu, svakom zadovoljnom gostu i svakoj lijepoj kritici i recenziji. Život je put, a ne odredište, život je za nas utabavanje novih staza, a s našim kretanjem i preuzimanjem odgovornosti i rizika za takvo kretanje, za nas nije opcija lavor i toćanje nogu. Ili kao što Cesarić kaže u Mrtvoj luci:
"Mi nismo izabrali sidrenje u plitkoj vodi sa šarenim zastavama, mi smo izabrali pučinu, valove, nove luke pa makar i s pokidanim zastavama."

Kreacije Borisa i mladog, ali izvrsnog chefa Matije Bregeša ove su godine zasluženo nagrađene s tri kapice i 15,5 bodova te Matijinim Trofejom velikog chefa sutrašnjice 2019. Gault Millaua. Također, Boškinac je uvršten i među 63 najbolja restorana u Hrvatskoj po Michelinu.

- Mi se ne bojimo i ne sramimo ambicija i potičemo ih kod svojih djelatnika i suradnika. Raduje nas svačiji uspjeh i napredak, raduje nas iskrena kolegijalnost. S druge strane ne volimo licemjernu i lažnu skromnost niti intrige, koje su prisutne u svakoj branši. Stoga nije da nismo očekivali priznanja jer to je potvrda našeg dugogodišnjeg rada i napora, i potvrda naše težnje ka izvrsnosti. Mi znamo učiti i znamo kako nikada nećemo prestati otkrivati nova znanja i vještine, i to nas veseli i trajno inspirira.

Cijeli je objekt ove godine renoviran, kuharski tim poslan na doškolovanje, a Boris s Mirelom nabavljao spizu za svoj stol na kojem se nalazi impozantan doručak, po mnogima najjači u Hrvatskoj. Da smo znali da nas očekuje cijeđeni sok od domaćih jabuka, naranči, arancini, suhe smokve, tart od jagode, ninski šokol, istarske kobasice, baranjski kulen, dimljeni morski pas i pršut od tune (to je tek djelić), ne bismo tako svojski prionuli na Borisova vina i desetak Matijinih sljedova večer prije, ali vječno ćemo pamtiti ta dva dana. Uglavnom, Matija nam je spremio sljedeće:

Pozdrav iz kuhinje zaslužuje sve pohvale arhitekta ili dizajnera koji ih je osmislio: u maketi pravog maslinika došle su varijacije lunjske masline, žele od lista čaja masline s prahom od crnih maslina, kreker od masline punjen pjenom od maslinova ulja, pralina od crne masline i badema (totalno fino, uljno i sočno), te pralina od bijele masline punjena bijelim vermutom. Pravi mali terarij!

Uslijedila je Buzara u prekrasnoj staklenoj posudi s pola jedne paške plaže kamenčića unutra. U njoj je bio carpaccio od dagnji, pjena od buzare, žele od mora, perle od bijelog aceta balsamica s limunom i panko mrvice s češnjakom. Prozvali smo je – pusa iz mora!

Onda je na stol došlo janje izrađeno od kamena s hrskavim kornetićem s dimljenim janjećim jezikom, kiseljenom jagodom, lukom i dehidriranim janjećim repom. Umjetnina. Šteta što smo je obrstili...

Uz pjenušac Boškinac Viaz 2014. krenuli smo dalje u svijet Matije Bregeša koji je spojio autohtone namirnice otoka Paga s modernim tehnikama kulinarstva i ostavio nas bez daha. Kao i Boris s vinima...

Škamp - tartar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza i kreker od škampa uz Boškinac Gegić 2017.

Korijen - ragu od celera, krema od crnog češnjaka, suncokretove sjemenke pržene u timut papru, sfera od peršina i kardamoma, kiseljene korabice, bitter od granny smith jabuke

Janjetina i jež - pašteta od janjeće jetrice s morskim ježom, crumble od fermentiranog limuna i još brdo dodataka za još intenzivniji užitak predivne paštete.

Sipa - rezanci od sipe, prženo meso suhe ovčetine, pjena od paškog sira, žumanjak dehidriranog bio jajeta, žumanjak prepeličjeg jajeta s manakura paprom uz Boškinac Ocu 2015, vinu koje je Boris Šuljić posvetio svom tati.

Puž i brizla – s kremom od krumpira i samoniklog bilja

Janjetina – amen.

Pastry chefica Lena Šarić pripremila je deserte koje smo probali u konobi uz zvuke benda i još puno vina...



Jabuka – na pet načina

Kava i kolači - uz Boškinac Prošek 2012.



Na kraju, samo da spomenemo i žene koje su zaslužne za novo lice Boškinca, arhitekticu Anu Penavić, art direktoricu Lanu Cavar, likovnu umjetnicu Lidiju Boševski, Sanju Šebalj koja je izradila tapiserije te akademsku slikaricu Koraljku Kovač.

Butik hrane, odmora, elegancije i užitka. Jednom u životu ovo si stvarno morate priuštiti, najsrdačnije čestitke obitelji Boškinac, Matiji Bregešu i cjelokupnom timu.

Posjeti Gastro.hr