Recenzije 27. svibnja 2019.

Boškinac: Sjajni noviteti u najljepšoj paškoj priči

foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona godišnjih odmora u većini je dalmatinskih i istarskih restorana završila s početkom travnja. Imali smo čast posjetiti jedan od najboljih na predstavljanju nove sezone!

Boris Šuljić Boškinac mogao je mirno ostatak života provesti u odgoju svoje djece i s divnom suprugom hladiti noge u moru i živjeti od tantijema svog disko kluba Kalypso. Ali je ipak odlučio napraviti čudo, butik hotel, vinariju, podrum i restoran s vrhunskim chefom. Zahvalni smo mu na tome. Dočekao nas je u maslinicima pored Luna.

 | Author: Fabio Šimić foto: Fabio Šimić  | Author: Fabio Šimić foto: Fabio Šimić

- Nikad nisam požalio što sam se s obitelji i dragim ljudima upustio u avanturu zvanu Boškinac, iako je bilo i teških trenutaka. Ovo je naš put, i na njemu ne očekujemo samo nagrade i aplauze, naš izbor i naš život. Mi volimo svoj posao i veselimo se svakom uspjehu, svakom zadovoljnom gostu i svakoj lijepoj kritici i recenziji. Život je put, a ne odredište, život je za nas utabavanje novih staza, a s našim kretanjem i preuzimanjem odgovornosti i rizika za takvo kretanje, za nas nije opcija lavor i toćanje nogu. Ili kao što Cesarić kaže u Mrtvoj luci:
"Mi nismo izabrali sidrenje u plitkoj vodi sa šarenim zastavama, mi smo izabrali pučinu, valove, nove luke pa makar i s pokidanim zastavama."

Kreacije Borisa i mladog, ali izvrsnog chefa Matije Bregeša ove su godine zasluženo nagrađene s tri kapice i 15,5 bodova te Matijinim Trofejom velikog chefa sutrašnjice 2019. Gault Millaua. Također, Boškinac je uvršten i među 63 najbolja restorana u Hrvatskoj po Michelinu.

 | Author: Fabio Šimić foto: Fabio Šimić  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

- Mi se ne bojimo i ne sramimo ambicija i potičemo ih kod svojih djelatnika i suradnika. Raduje nas svačiji uspjeh i napredak, raduje nas iskrena kolegijalnost. S druge strane ne volimo licemjernu i lažnu skromnost niti intrige, koje su prisutne u svakoj branši. Stoga nije da nismo očekivali priznanja jer to je potvrda našeg dugogodišnjeg rada i napora, i potvrda naše težnje ka izvrsnosti. Mi znamo učiti i znamo kako nikada nećemo prestati otkrivati nova znanja i vještine, i to nas veseli i trajno inspirira.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Cijeli je objekt ove godine renoviran, kuharski tim poslan na doškolovanje, a Boris s Mirelom nabavljao spizu za svoj stol na kojem se nalazi impozantan doručak, po mnogima najjači u Hrvatskoj. Da smo znali da nas očekuje cijeđeni sok od domaćih jabuka, naranči, arancini, suhe smokve, tart od jagode, ninski šokol, istarske kobasice, baranjski kulen, dimljeni morski pas i pršut od tune (to je tek djelić), ne bismo tako svojski prionuli na Borisova vina i desetak Matijinih sljedova večer prije, ali vječno ćemo pamtiti ta dva dana. Uglavnom, Matija nam je spremio sljedeće:

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic  | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Pozdrav iz kuhinje zaslužuje sve pohvale arhitekta ili dizajnera koji ih je osmislio: u maketi pravog maslinika došle su varijacije lunjske masline, žele od lista čaja masline s prahom od crnih maslina, kreker od masline punjen pjenom od maslinova ulja, pralina od crne masline i badema (totalno fino, uljno i sočno), te pralina od bijele masline punjena bijelim vermutom. Pravi mali terarij!

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Uslijedila je Buzara u prekrasnoj staklenoj posudi s pola jedne paške plaže kamenčića unutra. U njoj je bio carpaccio od dagnji, pjena od buzare, žele od mora, perle od bijelog aceta balsamica s limunom i panko mrvice s češnjakom. Prozvali smo je – pusa iz mora!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Onda je na stol došlo janje izrađeno od kamena s hrskavim kornetićem s dimljenim janjećim jezikom, kiseljenom jagodom, lukom i dehidriranim janjećim repom. Umjetnina. Šteta što smo je obrstili...

Uz pjenušac Boškinac Viaz 2014. krenuli smo dalje u svijet Matije Bregeša koji je spojio autohtone namirnice otoka Paga s modernim tehnikama kulinarstva i ostavio nas bez daha. Kao i Boris s vinima...

 | Author: Fabio Šimić foto: Fabio Šimić

Škamp - tartar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza i kreker od škampa uz Boškinac Gegić 2017.

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Korijen - ragu od celera, krema od crnog češnjaka, suncokretove sjemenke pržene u timut papru, sfera od peršina i kardamoma, kiseljene korabice, bitter od granny smith jabuke

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Janjetina i jež - pašteta od janjeće jetrice s morskim ježom, crumble od fermentiranog limuna i još brdo dodataka za još intenzivniji užitak predivne paštete.

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Sipa - rezanci od sipe, prženo meso suhe ovčetine, pjena od paškog sira, žumanjak dehidriranog bio jajeta, žumanjak prepeličjeg jajeta s manakura paprom uz Boškinac Ocu 2015, vinu koje je Boris Šuljić posvetio svom tati.

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Puž i brizla – s kremom od krumpira i samoniklog bilja

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Janjetina – amen.

Pastry chefica Lena Šarić pripremila je deserte koje smo probali u konobi uz zvuke benda i još puno vina...

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Jabuka – na pet načina

Kava i kolači - uz Boškinac Prošek 2012.

 | Author: Dean Dubokovic foto: Dean Dubokovic

Na kraju, samo da spomenemo i žene koje su zaslužne za novo lice Boškinca, arhitekticu Anu Penavić, art direktoricu Lanu Cavar, likovnu umjetnicu Lidiju Boševski, Sanju Šebalj koja je izradila tapiserije te akademsku slikaricu Koraljku Kovač.

 | Author: Fabio Šimić foto: Fabio Šimić  | Author: Fabio Šimić foto: Fabio Šimić  | Author: Fabio Šimić foto: Fabio Šimić

Butik hrane, odmora, elegancije i užitka. Jednom u životu ovo si stvarno morate priuštiti, najsrdačnije čestitke obitelji Boškinac, Matiji Bregešu i cjelokupnom timu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.