Brutalni ružičasti i bijeli noviteti vinarije Korak

Domagoj Jakopović Ribafish
Obitelj Korak ogromnim koracima napreduje u svojoj namjeri da svoju Plešivicu postavi na vrh hrvatske vinske scene. Tako smo nedavno prisustvovali njihovom predstavljanju pjenušaca brut nature i rosé nature....
Vidi originalni članak

U predivnom, elegantnom i uvijek ugodnom Dubravkinu putu, imali smo čast prisustvovati malenoj svečanosti kojom je obitelj Korak predstavila svoje pjenušce. Pod dirigentskom palicom chefice restorana, poznate Priske Thuring, mogli smo kušati brut nature i rosé nature ove sjajne vinarije koja se smjestila na brdima iznad Jastrebarskog.

Eventu je prisustvovala cijela obitelj Korak, čiji su članovi svaki na svoj način dali obol svakoj boci koju smo te večeri uspjeli vidjeti. Naime, za vinariju i vina brinu otac i sin Velimir i Josip, hranu je pripremao po receptu mame Mirjane drugi sin, Bernard, koji je upravo u Dubravkinu putu na stažiranju u kuhinji, dok je kćerka Vera - zadužena za etikete!

Špajza Plešivica: Pjenušci prate hranu u svim sljedovima!

Bijeli pjenušac Korak brut nature radi se od chardonnaya i crnog pinota iz 2013., a napunjeno je 5000 butelja). Crveni novitet, Rosé brut nature, složen je od crnog pinota iz berbe 2014, u 3000 boca. Fermentacija se odvijala u velikoj drvenoj bačvi, nakon čega je nakon druge fermentacije u boci na talogu prije degoržiranja bijeli proveo tri, a ružičasti dvije godine. 

Špajza Opasno dobra vina: Vinska Špijunaža na Plešivici

Dio boca ostavljen je na odležavanju na kvascu kako bi se pratio razvoj pjenušaca. 

Nakon kušanja pjenušaca, kao i grickanja sjajnih prženih kozica, gavuna i srdelica, prešli smo na fantastičan sauvignon. Divna obiteljska priča, kvalitetno, novo, inovativno - vrijeme je da i vi kušate nešto od Koraka. Mi smo svaki put oduševljeni!

Posjeti Gastro.hr