Buncek: Najtoplija zimska ljubav...

Promo
Puno je delicija koje jedemo tijekom najhladnijega godišnjeg doba, ali samo je jedan kralj - buncek sa zeljem!
Vidi originalni članak

Kasna je jesen doba kolinja, vrijeme kad jedemo svježe plodove tora. Jedan od njih, buncek, odnosno koljenica, je dio svinjetine koji se nalazi između noge i buta.

Buncek predstavlja jedan od jeftinijih komada mesa, ali kako je izrazito ukusan i nježne teksture, može se koristiti u svježem obliku, ali i soljen i dimljen, budući da tijekom tih procesa obrade razvije posebno ukusnu - suhomesnatu aromu.

Kada se bacite na kuhanje, jako je bitno da ga dovoljno termički obradite kako bi meso omekšalo, a da je gotov, primijetit ćete po tome što će se meso početi odvajati od kosti. Buncek treba kuhati ili peći onoliko vremena koliko kilograma dotični teži - komad od 2 kilograma kuhajte ili pecite oko dva sata...

Buncek se tradicionalno jede u cijeloj Hrvatskoj, logično – tamo gdje se uzgajaju svinje. Karakterističan je za hladnije mjesece, no ako ste pasionirani štovatelj, nećete ga odbiti ni usred proljeća. Uz njega najčešće služimo kiseli kupus i restani krumpir, no niti pomfrit neće proći nekažnjeno.

U našim se krajevima često jede kod kuće, no isto tako i u gostionicama, restoranima, pa čak i na najvišem nivou - i nitko mu ne može odoljeti. Tako ovo jelo danas možete jesti na meniju eminentnih zagrebačkih zalogajnica i restorana poput Bicka ili Mlinarice, na adventu u Staroj Preši, kao i poznatom restoranu Batak, a kako smo nedavno smo završili upravo tamo, na Trgu Petra Preradovića broj 6 u sklopu Centra Cvjetni, bio bi red i da se malo osvrnemo na kušano.

Buncek dolazi u obilatoj porciji (300 grama mesa), pečenim krumpirićima i dinstanim kiselim kupusom. Prekrasna crna tavica u drvenoj koljevci idealan je način za vrhunsko posluživanje ovog jela, a svakako preporučamo i Batkove lepinje, vjerojatno najbolje u gradu. Meso je sočno, meko, podatno, svinja u meni bi htjela malo više masnih dijelova, ali ovaj je pajcek bio u vrhunskoj formi.

Krumpir je najslabija karika u ovom jelu jer smo za prilog crvenom bunceku nekako od davnina navikli na bijelo žuti restani ili pire krumpir, ali kad se oslobodite okova prošlosti – shvatite da je sasvim ok. Dapače... Najzanimljiviji dio tanjura je svakako masni, meki, kiseli, u vinu dugo tretirani kiseli kupus obogaćen brdom sitno narezanog aromatičnog špeka. Briljantan okus, još ako ste ljubitelji papra u zrnu, nema kraja sreći.

Rezultat, bogata porcija, vraćanje u obiteljska druženja i posjete selu, po pristupačnoj cijeni od 65 kuna - sve fino zaliveno belgijskim pivom – ipak smo ušli u EU! Najtoplije preporuke uredništva Gastro.hr, a ako se želite sami poigrati buncekom, evo par korisnih recepata!

Raštika s krumpirom, komadićima bunceka i slaninom

Svinjetina s kupusom i krumpirima

Svinjska koljenica na kineski način

Slastan buncek pečen u pivu

Svinjska koljenica s knedlima od kruha

Svježa svinjska koljenica s kiselim kupusom

Pečena svinjska koljenica s povrćem

Zima je, jedite dobro – na dijetu ćemo na proljeće! Dobar tek!
 

 

 

Posjeti Gastro.hr