Recenzije 09. prosinca 2016.

Buncek: Najtoplija zimska ljubav...

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Puno je delicija koje jedemo tijekom najhladnijega godišnjeg doba, ali samo je jedan kralj - buncek sa zeljem!

Kasna je jesen doba kolinja, vrijeme kad jedemo svježe plodove tora. Jedan od njih, buncek, odnosno koljenica, je dio svinjetine koji se nalazi između noge i buta.

Buncek predstavlja jedan od jeftinijih komada mesa, ali kako je izrazito ukusan i nježne teksture, može se koristiti u svježem obliku, ali i soljen i dimljen, budući da tijekom tih procesa obrade razvije posebno ukusnu - suhomesnatu aromu.

 | Author: Promo foto: Promo

Kada se bacite na kuhanje, jako je bitno da ga dovoljno termički obradite kako bi meso omekšalo, a da je gotov, primijetit ćete po tome što će se meso početi odvajati od kosti. Buncek treba kuhati ili peći onoliko vremena koliko kilograma dotični teži - komad od 2 kilograma kuhajte ili pecite oko dva sata...

Buncek se tradicionalno jede u cijeloj Hrvatskoj, logično – tamo gdje se uzgajaju svinje. Karakterističan je za hladnije mjesece, no ako ste pasionirani štovatelj, nećete ga odbiti ni usred proljeća. Uz njega najčešće služimo kiseli kupus i restani krumpir, no niti pomfrit neće proći nekažnjeno.

 | Author: Promo foto: Promo

U našim se krajevima često jede kod kuće, no isto tako i u gostionicama, restoranima, pa čak i na najvišem nivou - i nitko mu ne može odoljeti. Tako ovo jelo danas možete jesti na meniju eminentnih zagrebačkih zalogajnica i restorana poput Bicka ili Mlinarice, na adventu u Staroj Preši, kao i poznatom restoranu Batak, a kako smo nedavno smo završili upravo tamo, na Trgu Petra Preradovića broj 6 u sklopu Centra Cvjetni, bio bi red i da se malo osvrnemo na kušano.

Buncek dolazi u obilatoj porciji (300 grama mesa), pečenim krumpirićima i dinstanim kiselim kupusom. Prekrasna crna tavica u drvenoj koljevci idealan je način za vrhunsko posluživanje ovog jela, a svakako preporučamo i Batkove lepinje, vjerojatno najbolje u gradu. Meso je sočno, meko, podatno, svinja u meni bi htjela malo više masnih dijelova, ali ovaj je pajcek bio u vrhunskoj formi.

Krumpir je najslabija karika u ovom jelu jer smo za prilog crvenom bunceku nekako od davnina navikli na bijelo žuti restani ili pire krumpir, ali kad se oslobodite okova prošlosti – shvatite da je sasvim ok. Dapače... Najzanimljiviji dio tanjura je svakako masni, meki, kiseli, u vinu dugo tretirani kiseli kupus obogaćen brdom sitno narezanog aromatičnog špeka. Briljantan okus, još ako ste ljubitelji papra u zrnu, nema kraja sreći.

 | Author: Promo foto: Promo

Rezultat, bogata porcija, vraćanje u obiteljska druženja i posjete selu, po pristupačnoj cijeni od 65 kuna - sve fino zaliveno belgijskim pivom – ipak smo ušli u EU! Najtoplije preporuke uredništva Gastro.hr, a ako se želite sami poigrati buncekom, evo par korisnih recepata!

Raštika s krumpirom, komadićima bunceka i slaninom

Svinjetina s kupusom i krumpirima

Svinjska koljenica na kineski način

Slastan buncek pečen u pivu

Svinjska koljenica s knedlima od kruha

Svježa svinjska koljenica s kiselim kupusom

Pečena svinjska koljenica s povrćem

Zima je, jedite dobro – na dijetu ćemo na proljeće! Dobar tek!
 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.