Cruffin je i dalje zvijezda zagrebačkih craft pekarnica

Marijana Zlomislić
Napokon smo isprobale cruffin iz pekarnice Bread Club, a usput smo se prisjetile i premijernog cruffina iz Korice...
Vidi originalni članak

Križanac kroasana i muffina, rezonantnog imena cruffin, po prvi je put pripremljen u Melbourneu 2013. godine. Predstavljen je samo mjesec dana nakon cronuta, globalne uspješnice pastry chefa Dominiquea Ansela. 

Zbog pomame za cronutom, cruffin je prošao relativno ispod radara. Nije privukao pozornost sve dok ideju nije preuzela pekara Mr. Holmes Bakehouse iz San Francisca i krajem 2014. prijavila patent. Međutim, redovi su se počeli stvarati nakon što im je u ožujku 2015. ukraden tajni recept. Krivac nikada nije nađen, ali svi su foodieji pomahnitali za ovom poslasticom. 

 

Nova mjesta! Korica - mali krušni raj u centru Zagreba Na Trešnjevci Breadclub: Zagreb je dobio fantastičan butik kruha i kroasana

 

Cruffin u zagrebačkim pekarnicama

Da nije bilo ove medijski popraćene krađe u San Franciscu, sasvim je moguće kako bismo još uvijek živjeli u neznanju. Srećom, cruffin je Zagrepčanima po prvi puta predstavljen prije dvije godine u pekari Korica, koja je lansirala tri verzije – s kremom od vanilije, čokolade i matche. Otada su izmijenili niz punjenja, poput limuna, kikirikija i Nutelle, a čini nam se kako je malo izmijenjena i receptura tijesta. 

Odabrale smo klasike s čokoladom i vanilijom, koje najčešće uzimamo i za gablec kada smo u prolazu. Bez obzira na to što je tijesto manje razlistano, zadržali su svoje prepoznatljive, vrlo lagane, kreme i cijenu od 16,50 kuna. 

Na naše veliko zadovoljstvo, na samom ga je kraju prošle godine u ponudu uvrstila i pekarnica Bread Club na Trešnjevci. Njihov je cruffin vjerojatno jedna od najboljih slastica koje smo pojele u Zagrebu, s ganacheom od tamne i mliječne čokolade, slanim karamelom i maslacom od kikirikija. Kad smo ga razrezale, krema je bila pravilno raspoređena i sasvim je jasno kako u Bread Clubu ne štede na nadjevima. O lisnatom tijestu da i ne govorimo; kao i kod izvanrednih kroasana, i ovdje je bilo divno razlistano i hrskavo izvana. 

Cijena je neznatno viša nego u Korici, 17 kuna, ali mi bismo za ovaj cruffin izdvojile i više. Bez razmišljanja.

Cruffin iz Korice je light verzija za one koji vole laganije, prozračnije kreme i nenametljive okuse, dok je Bread Clubov apsolutno hedonističko iskustvo. Odraz je to i osobnosti Korice, koja je idealno mjesto za odmor uma i tijela usred gužve u centru grada, i dinamike Bread Cluba s otvorenim pogonom.

Obje su pekarnice pronašle svoje stalne goste, interes je velik i ne opada, pa ne čudi što otvaraju nove lokacije. Zanimljiva je slučajnost što se to događa u isto vrijeme, već početkom ožujka. Korica je odabrala prostor u Martićevoj, a Bread Club se s Trešnjevke također širi u strogi centar grada.

Veselimo se otvorenjima i novim proizvodima, a dotad ćemo se častiti cruffinima.  

Posjeti Gastro.hr