Recenzije 13. travnja 2019.

Breadclub: Zagreb je dobio fantastičan butik kruha i kroasana

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljude iz Breadcluba upoznali smo na Fuliranju i zaljubili se u ideju, optimizam kojim pršte i ponajviše kvalitetu tijesta. Nije prošlo dugo i Anamarija, Karlo i Zrinka otvorili su svoju trgovinu na zagrebačkoj Trešnjevci

Kada od Trešnjevačkog placa krenete prema Zimskom plivalištu ili Domu sportova, s lijeve strane će vas umjesto stare pekarnice sada dočekati novo zdanje, Breadclub koji smo od milja prozvali butikom kruha i kroasana. Razlog za ovaj kompliment je u tome što na ovom frekventnome mjestu možete kupiti vjerojatno najbolja focaccia i kruh u gradu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Priča počinje tako da je troje suvlasnika odlučilo pokrenuti pekarnicu s najkvalitetnijim sastojcima i ne previsokim cijenama s motom Kruh dostupan svima. Nakon puno papira i peripetija, nakon što su se spojili s poznatom Veronikom iz Desinića kojoj distribuiraju svoje proizvode, konačno su uspjeli srediti svoj vlastiti prostor početkom ožujka, a za koji tjedan će u sklopu pekarnice i trgovine osvanuti i bistro!

Izvana jednostavan, a upečatljiv, iznutra transparentan s pogledom na majstore pekare u crnom, pune brašna i entuzijazma i nasmiješenom djevojkom na blagajni, uz opijajuće zrake jutarnjeg sunca, ovaj prostor jednostavno zrači nekom dobrom energijom.

Otvoren od sedam ujutro ne nudi pretjerano velik broj različitih proizvoda, ali je svaki od njih pedantno i detaljno osmišljen. Fermentacija tijesta traje 24 sata, svi su proizvodi domaće proizvodnje, od početka do kraja. Ekipa uzgaja svoj kvasac, pa zatim priprema kiselo tijesto, a i brašno dolazi iz malog slavonskog mlina.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

U ponudi su focaccija s maslinama, po nama najbolja u Zagrebu, fino masna, nebeski vlažna i puna mirisa, izvrstan, izvana hrskavim unutra elastičan kukuruzni kruh, raženi kruh, pletenice i brioši. Drugi dio izloga su danish peciva, kroasani s podvrstama, svih vrsta i fela, nadjeveni i ukrašeni namirnicama koje dolaze s Dolca ili ih nabavljaju od provjerenih dobavljača.

Za početak, isprobali smo sarmicu, Breadclubovu viziju bureka. U slasnom tijestu nalaze se mljeveno meso, kiselo zelje i špek, a jedina primjedba koju imamo jest veličina. Ova bi tri zalogaja čiste sreće definitivno trebala biti malo veća. Pire krumpir ne nedostaje, izvrsna inovacija. Kroasan sa špinatom i bešamelom je nježan, lagan, naprosto sjajan, poput omiljenog kremastog špinata na mlijeku. I Popaj bi ga jeo s guštom! 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

slatkim izvedenicama stvarno se vidi da nema aditiva, kupovnih boja ni nikakve prijevare. Redaju se okusi pistacije, čokolade, domaćeg džema od naranče, oči traže još, a mjesta za ove divne delicije sve je manje. I dalje s guštom gledamo kako dečki mijese i peku, trgovina je stalno puna, malo nas zbunjuju cijene (ista cijena kroasana i kruha), ali ne možemo prestati isprobavati. Srećom, kiselo tijesto je zdravije, ne napuhuje kao klasična i lako je probavljivo, pa smo nakon par sati siti, ali ne i žaboliki.

 

Možda vas zanima... Sourdough - sve što trebate znati o ljubavi između kruha i upornog pojedinca Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Istinitom se dokazala tvrdnja vlasnice Anamarije Palić (uz nju su tu još i Karlo Vulin i Zrinka Zajec) da kruh bez problema drži svježinu i do tri dana. Tvrdnju da izdrži i pet nismo provjerili jer smo ga pojeli u prva tri. Prvi dan jede se poput kolača, kriška po kriška kod svake posjete kuhinji, a treći tostiran, hrskav i slastan. 

Sve pohvale ekipi koju čine Domagoj, Darko, Andrija, Valentin, Rafaela i Lidija, želimo im da uskoro otvore novi dućan, bliže ekipi iz centra, kako je planirano, kao i da nas i dalje iznenađuju vrhunskom kvalitetom najboljih pekarskih proizvoda. U njihovoj maloj tvornici kruha ima mjesta i za nove ljude pa se prijavite ili ih pratite na najavljenim radionicama i gostovanjima. 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.