Magazinska klet: Vjerojatno najbolji roštilj u metropoli

Sandra Simunovic/PIXSELL
Više je vrsta roštilja, od onog kojeg amaterski složite u prirodi, preko onih u vikendicama, uz more, na balkonu, pa sve do onih profesionalnih. Ali i tu imate izbor, američke, sarajevske, zagorske i svakojake druge recepture draškaju vam nozdrve, a tada sa strahopoštovanjem sjetite njega, gotovo opjevanog, epskog leskovačkog roštilja...
Vidi originalni članak

Koja je tajna tog pitoresknog kraja na granici Srbije, Kosova i Makedonije? Kao prvo, kvalitetno i pomno odabrano meso, tajna receptura, sam način pripreme i odležavanja mesa, zatim punjenje i pakiranje u janjeću ili ikoju maramicu, i onda vatra, ugljen, pažnja prilikom svakog okretanja... I tu se vide majstori. Majstori kojih je danas u metropoli za izbrojati na prste jedne ruke, jer se svi hvale da dolaze baš iz tog kraja, a najčešće nisu ni iz regije ili su u Leskovcu bili konobari, pa vas mame na naglasak.

 

 

No, u Zagrebu postoji jedan čovjek koji iako nije iz tih krajeva, „uvozi“ recepturu, radnu snagu i filozofiju leskovačkog roštilja u metropolu i nedavno je svojim trećim lokalom dokazao da jako dobro shvaća što vole naši ljudi. A to je puno kvalitetnog mesa i mliječnih proizvoda u kombinaciji s domaćim povrćem. Jer, ako niste znali, u Leskovcu na stol prvo dolazi rakija, zatim salata, i tek onda meso!

Mario Rajić prvu je Magazinsku Klet otvorio u Magazinskoj ulici, dosta nepristupačnom i udaljenom kraju šireg centra grada. Dakle, ako idete tramvajem, iskrcate se kod Westina i onda desno, pa lijevo ispod podvožnjaka, desno uz pogled na neku glomaznu staklenu zgradurinu poput frizure Donalda Trumpa koji glumi Edija Škovrlja. I kad pređete na lijevu stranu, nakon još stotinjak metara ste tu. Cca 25 minuta od Jelačić placa bez gužve. Za aute, parking je divlji, ali postoji. Sam ulaz u restoran i nije pretjerano okićen, ali trenutno osjetite duh dobrog roštilja i još boljih gableca.

 

 

Zidove zauzimaju naivci, ispresijecani fotkama starog Zagreba. Tu i tamo iskoči nekakav čudan kip kuhara ili statua neke životinje, uglavnom bez prevelikog smisla i reda, mjesta ima za osamdesetak ljudi, stolnjaci čisti i mirisni, narodni, resičasti – crveno-bijeli dezen Vinkovačkih Jeseni krajem sedamdesetih.

Iako je Magazinska asocijacija na roštilj, svakako treba obratiti pažnju na najbolje teleće čorbice, juneće repove i općenito varivasta i kuhana jela iz „komšiluka“, pogotovo nakon dolaska nove kuharice, čiji identitet Mario posebno skriva. Fileki, čobanci, grah i lignje i riba petkom zaslužni su za vječnu borbu za stol tijekom pauze za gablec.

No, večeri su tu za mirnije uništavanje bogatom trpezom, jer ovdje je moto – od viška glava ne boli, i možemo reći da nismo često viđali tako obilate porcije kao u Magazinskoj, i to po nevjerojatno pristupačnim cijenama. Naravno, ako niste jušni tip, odmah krenite u glavu s izvrsnim, mesnatim mazalicama na lepinji koju ponosno proizvodi gospodin Morina, čovjek koji je najzaslužniji što i Novi Zagreb ima podružnicu Magazinske kleti koja se nalazi pored Avenue Malla i zove se Cyrano.

 

KULTNI LOKAL Potraga za najboljim roštiljem: Cyrano by Magazinska

 

Naime, čovjek koji Mariju proizvodi možda i najbolje lepinje u gradu, izvana hrskave, iznutra elastične, rekao mu je da mu je dosta da svaki dan po nekoliko puta nosi svoje proizvode preko Save i neka Mario napravi lokal bliže njemu, preko puta Zagrebačkog Velesajma. I tako je i bilo, pa sada u starinskom podrumu i modernoj terasi i ljudi iz novijeg dijela metropole mogu uživati u svojim platama, salatama, palačinkama s Eurokremom i Bambi plazmom koje od srca preporučujemo. Kolesterolna bomba, ali jednom kad probate, nema nazad...

 

 

I kada smo mislili da je to, kako Zagreb ima svoje dvije lokacije za pouzdanu leskovačku recepturu koju već dugi niz godina potpisuje chef Vlado Filipović logično, iz Leskovca, Mario Rajić je otkrio lokaciju koja je zjapila prazna i naprosto molila da bude iskorištena na pravi način. I tako je Strojarska ulica dobila Magazinsku klet pri Staroj smokvi, gotovo 300 mjesta u nekoliko sala i prostranoj urednoj terasi, i što je od ogromnog značaja – s besplatnim parkingom. Ponavljamo, literally, odmah uz
Autobusni kolodvor postoji leskovački roštilj pojačan peći za odojke i janjetinu s ogromnim besplatnim parkingom!

 

By Magazinska klet Pri Staroj smokvi: Nova oaza leskovačkog roštilja

 

Susjedi su nas odmah alarmirali, i uskoro smo testirali sve adute chefa Vlade i opet zaključili – stvarno je majstor, odnosno što bi se reklo – „Alal vera!“. Dimljena vješalica koju sami dime na svojoj najstarijoj lokaciji, jela od mljevenog mesa, uštipci, ćevapi, gurmanski ćevapi, nekoliko vrsta pljeskavica, obična vješalica, nepravedno zapostavljena punjena piletina, sve ćete to naći na običnom meniju, ali se i moći prepustiti višesatnom uživanju u Leskovačkom vozu, preteči slow fooda u kojem za vaš stol svakih petnaestak minuta dolazi novi slijed mesa. Čisti hedonizam.

Sve tri Kleti imaju bogatu ponudu gableca, ali nikako nemojte propustiti možda i najbolje salate u gradu, onu od poriluka, papriku u pavlaci, šopsku, urnebes, a da ne spominjemo Užički kajmak. Stoga, planirate li krstitke, poslovne sastanke, team buildinge, poneku svadbu ili bilo što zahtijeva jako puno jako fine hrane, ne libite se nazvati neku od tri Magazinske kleti u metropoli i doslovno omastiti brk. Ovdje se stvarno dobro jede!

 

Posjeti Gastro.hr