Rođen je Noel: Vrhunska gastronomija u centru grada

Julio Frangen
Poznati chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug otvorili su restoran Noel. Domaća gastro scena tako je od subote 17. rujna na adresi Ulica popa Dukljanina 1 bogatija za nešto što do sada još nije viđeno.
Vidi originalni članak

xNakon što su završili epizodu u Bistrou Apetit, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug, dugogodišnje su iskustvo u vrhunskim i nagrađivanim restoranima kao i brojna putovanja i posjete vrhunskim restoranima i vinarima i vinogradima širom svijeta, odlučili su se na hrabar korak – otvoriti restoran gastronomske ponude koja prelazi stroge okvire suvremenog kulinarstva.

U ideje Gorana Kočiša sam se zaljubio kušavši prošle godine njegovu hobotnicu u čiliju s junećim obrazom. Da, upravo sam stao tako kao i vi, uskiseljene face i bez ikakve šanse da zamislim kako bi ta kombinacija uopće mogla imati smisla. Sve dok nisam probao tvrdi krak i meki obraz i potpisao još jedan važan pakt sa samim sobom – ne sudi unaprijed ono što nisi probao. Sljedećih par Goranovih specijaliteta je sve jasnije ocrtavalo čovjeka koji se voli i želi igrati u kuhinji, i ništa mu nije strano, pa bez straha kombinira plodove mora i tora, dagnju s gljivom, sipu s teletinom, i još puno, puno toga čiji bi spomen većina nas samo bahato odmahnula glavom...

I takav se lik spojio s čovjekom koji putuje po svijetu u potrazi za savršenim vinima, pa kad naleti na neko takvo, drukčije, posebno i van svakog razuma – on ga otkupi, donese i savršeno stopi s Goranovim Jelima. I tako su Ivan i Goran pjesnički uletjeli u riskantan poduhvat, fine dining restoran. Pesimisti Noelu daju šest mjeseci jer smatraju da toliko prosječno traje novo mjesto u Zagrebu, a pogotovo jer je na mjestu gdje nije uspjela Peta četvrtina i koji je za zagrebačke snobovske navike – mrvicu preudaljen od strogog centra. I bez parkinga na kojem će se bijesno kočoperiti njihove limuzine... Optimisti su nakon novinarskog ručka odrađenog ovog četvrtka pak uvjereni da ovaj koncept definitivno ima budućnost.

Počevši od entuzijazma vidno umornog i sretnog pokretačkog dvojca, preko sjajne mlade konobarske ekipe, uljudne i elokventne, Goranovih ideja i Ivanova okusa, suradnjom s Petrom Jelenić koja potpisuje kolače...

Sve je toga poslijepodneva počelo čajevima iz Paragvaja i Koreje, mirisnim i aromatičnim bombama kao uvod u fina domaća pecina i lepršavi maslac s ciklom. Pozdrav iz kuhinje sadrži gel od rajčice, ulje od bosiljka, sušenu žutu cherry rajčicu i mozzarellu, idealan uvod u Goranovu kombinaciju koju se valjda samo on usudi ponuditi – marinirani losos s hrskavom svinjskom kožicom, orasima i sorbetom od jabuke. Da, o tome smo vam pričali, a svakako treba naglasiti i biodinamički chablis koji sjajno upotpunjava osjećaj.

I onda – to, jelo dana, nešto o čemu pričaš ljudima na putu do posla, kolegama na poslu, nogometu, kafiću... Čak sam i mamu zvao, jer sam u jednom zalogaju probao suhu hrshavu pileću kožicu, dagnju, lisičarku i bisque od škampa. Znam da to čudno zvuči kad dođe iz pera čovjeka koji obožava bureke, janjetinu i lubenicu s votkom, ali vjerujete da dolazi iz srca. Dagnja i lisičarka, pa dobro kako to nitko prije nije spojio, i zašto je to toliko savršeno!? Vino za pratnju iz Burgenlanda, pinot blanc, poput seoske limunadice, sjajno! Brancin s pireom i blitvom u dva oblika te savršenih kapi fermentiranog crnog češnjaka, je bio uvertira za posljednje remek djelo – prepelicu s ljutikom, porilukom i korijenom od blitve. Dakle, meko, sočno, nježno, stvarno znalački...

Za kraj nas je dotukla Petra Jelenić svojim kompletićem „Ovisni o čokoladi“. Ako do sada i niste bili... Noel se temelji na suvremenom kulinarstvu i strogo biranim sezonskim namirnicama. Veliku pozornost Goran pridaje nestandardnim tehnikama kako bi iz namirnica izvukao punoću okusa i biranim komponentama jela postigao slojevite, nerijetko i neočekivane okuse. Ponuda jela u vrijeme ručka temeljena je na prepoznatljivim jelima, suvremene autorske interpretacije chefa. Za večeru, posjetitelji mogu birati između menija, tasting menija s četiri, šest ili devet sljedova kao i ekskluzivnu chefs-table opciju uz brojne sljedove i kombinacije i direktan pogled u otvorenu kuhinju i rad tima u pripremi sofisticiranih jela.

Vinska karta predstavlja preko četiristo naslova iz cijeloga svijeta, a jedna od posebnosti je i ponuda pomno biranih artizanskih čajeva Paper and Tea, niche tvrtke iz Berlina. Ponuda kave ekskluzivno je birana od strane nagrađivanog svjetskog stručnjaka Corya Andreena, i redovno će se mijenjati kao i ponuda dvadeset vrsta voda i četrnaest vrsta craft piva iz Japana, Belgije, Njemačke, SAD-a i drugih krajeva svijeta te zagrebačkog Gardena kao predstavnika Hrvatske. Za selekciju brojnih pića i koktela zadužen je nagrađivani barmen Roman Rabik - svakako probajte sjajnu crnu margheritu! Za Noel barom bit će moguće uživati i u selekciji manjih barskih jela, poput burgera...

 Dio restorana rezerviran za ručak i večeru pruža četrdeset sjedećih mjesta, a uz ponudu jela i pića, te uslugu, velika je pažnja posvećena i odabiru posuđa, od kojih je veliki dio ručni i unikatni rad, uvezen iz Japana. Elegantan interijer Noela, u kojem prevladavaju nenametljive zagasite boje koje naglašavaju opuštajući intimni ambijent, osmislio je dizajner interijera Robert Bajs i studio IO Dekor. Radno vrijeme restorana i bara Noel svaki je dan od 10 do 02 sata iz ponoći.

Cijene u Noelu nisu male, ali iskustvo koje ćete ponijeti sa sobom - teško je opisati. U Noel bi svakako trebalo otići barem jednom u životu. Bilo bi puno bolje kad bi to bilo jednom tjedno, ali nismo svi rođeni pod zvijezdom koja si može dopustiti takve izdatke. S druge strane, stvarno ćete se osjećate sretni što ste probali nešto novo, i što je to novo - stvarno čudesno. Ako ste se ikada pitali što su to Michelinove zvjezdice, i za što se dodjeljuju, prošetajte do Noela i uživajte u jednoj sjajnoj priči. Još ih nemaju, ali s ovakvom kvalitetom će im uskoro biti među najbližima u Hrvatskoj.

Svaka čast Ivane, Gorane i ekipo, i želimo vam puno sreće – znanja definitivno imate. 

Posjeti Gastro.hr