Recenzije 19. rujna 2016.

Rođen je Noel: Vrhunska gastronomija u centru grada

Noel
1/8
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Poznati chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug otvorili su restoran Noel. Domaća gastro scena tako je od subote 17. rujna na adresi Ulica popa Dukljanina 1 bogatija za nešto što do sada još nije viđeno.

xNakon što su završili epizodu u Bistrou Apetit, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug, dugogodišnje su iskustvo u vrhunskim i nagrađivanim restoranima kao i brojna putovanja i posjete vrhunskim restoranima i vinarima i vinogradima širom svijeta, odlučili su se na hrabar korak – otvoriti restoran gastronomske ponude koja prelazi stroge okvire suvremenog kulinarstva.

Noel | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

U ideje Gorana Kočiša sam se zaljubio kušavši prošle godine njegovu hobotnicu u čiliju s junećim obrazom. Da, upravo sam stao tako kao i vi, uskiseljene face i bez ikakve šanse da zamislim kako bi ta kombinacija uopće mogla imati smisla. Sve dok nisam probao tvrdi krak i meki obraz i potpisao još jedan važan pakt sa samim sobom – ne sudi unaprijed ono što nisi probao. Sljedećih par Goranovih specijaliteta je sve jasnije ocrtavalo čovjeka koji se voli i želi igrati u kuhinji, i ništa mu nije strano, pa bez straha kombinira plodove mora i tora, dagnju s gljivom, sipu s teletinom, i još puno, puno toga čiji bi spomen većina nas samo bahato odmahnula glavom...

Noel | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

I takav se lik spojio s čovjekom koji putuje po svijetu u potrazi za savršenim vinima, pa kad naleti na neko takvo, drukčije, posebno i van svakog razuma – on ga otkupi, donese i savršeno stopi s Goranovim Jelima. I tako su Ivan i Goran pjesnički uletjeli u riskantan poduhvat, fine dining restoran. Pesimisti Noelu daju šest mjeseci jer smatraju da toliko prosječno traje novo mjesto u Zagrebu, a pogotovo jer je na mjestu gdje nije uspjela Peta četvrtina i koji je za zagrebačke snobovske navike – mrvicu preudaljen od strogog centra. I bez parkinga na kojem će se bijesno kočoperiti njihove limuzine... Optimisti su nakon novinarskog ručka odrađenog ovog četvrtka pak uvjereni da ovaj koncept definitivno ima budućnost.

Noel | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Počevši od entuzijazma vidno umornog i sretnog pokretačkog dvojca, preko sjajne mlade konobarske ekipe, uljudne i elokventne, Goranovih ideja i Ivanova okusa, suradnjom s Petrom Jelenić koja potpisuje kolače...

Sve je toga poslijepodneva počelo čajevima iz Paragvaja i Koreje, mirisnim i aromatičnim bombama kao uvod u fina domaća pecina i lepršavi maslac s ciklom. Pozdrav iz kuhinje sadrži gel od rajčice, ulje od bosiljka, sušenu žutu cherry rajčicu i mozzarellu, idealan uvod u Goranovu kombinaciju koju se valjda samo on usudi ponuditi – marinirani losos s hrskavom svinjskom kožicom, orasima i sorbetom od jabuke. Da, o tome smo vam pričali, a svakako treba naglasiti i biodinamički chablis koji sjajno upotpunjava osjećaj.

Noel | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

I onda – to, jelo dana, nešto o čemu pričaš ljudima na putu do posla, kolegama na poslu, nogometu, kafiću... Čak sam i mamu zvao, jer sam u jednom zalogaju probao suhu hrshavu pileću kožicu, dagnju, lisičarku i bisque od škampa. Znam da to čudno zvuči kad dođe iz pera čovjeka koji obožava bureke, janjetinu i lubenicu s votkom, ali vjerujete da dolazi iz srca. Dagnja i lisičarka, pa dobro kako to nitko prije nije spojio, i zašto je to toliko savršeno!? Vino za pratnju iz Burgenlanda, pinot blanc, poput seoske limunadice, sjajno! Brancin s pireom i blitvom u dva oblika te savršenih kapi fermentiranog crnog češnjaka, je bio uvertira za posljednje remek djelo – prepelicu s ljutikom, porilukom i korijenom od blitve. Dakle, meko, sočno, nježno, stvarno znalački...

Za kraj nas je dotukla Petra Jelenić svojim kompletićem „Ovisni o čokoladi“. Ako do sada i niste bili... Noel se temelji na suvremenom kulinarstvu i strogo biranim sezonskim namirnicama. Veliku pozornost Goran pridaje nestandardnim tehnikama kako bi iz namirnica izvukao punoću okusa i biranim komponentama jela postigao slojevite, nerijetko i neočekivane okuse. Ponuda jela u vrijeme ručka temeljena je na prepoznatljivim jelima, suvremene autorske interpretacije chefa. Za večeru, posjetitelji mogu birati između menija, tasting menija s četiri, šest ili devet sljedova kao i ekskluzivnu chefs-table opciju uz brojne sljedove i kombinacije i direktan pogled u otvorenu kuhinju i rad tima u pripremi sofisticiranih jela.

Noel | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vinska karta predstavlja preko četiristo naslova iz cijeloga svijeta, a jedna od posebnosti je i ponuda pomno biranih artizanskih čajeva Paper and Tea, niche tvrtke iz Berlina. Ponuda kave ekskluzivno je birana od strane nagrađivanog svjetskog stručnjaka Corya Andreena, i redovno će se mijenjati kao i ponuda dvadeset vrsta voda i četrnaest vrsta craft piva iz Japana, Belgije, Njemačke, SAD-a i drugih krajeva svijeta te zagrebačkog Gardena kao predstavnika Hrvatske. Za selekciju brojnih pića i koktela zadužen je nagrađivani barmen Roman Rabik - svakako probajte sjajnu crnu margheritu! Za Noel barom bit će moguće uživati i u selekciji manjih barskih jela, poput burgera...

 Dio restorana rezerviran za ručak i večeru pruža četrdeset sjedećih mjesta, a uz ponudu jela i pića, te uslugu, velika je pažnja posvećena i odabiru posuđa, od kojih je veliki dio ručni i unikatni rad, uvezen iz Japana. Elegantan interijer Noela, u kojem prevladavaju nenametljive zagasite boje koje naglašavaju opuštajući intimni ambijent, osmislio je dizajner interijera Robert Bajs i studio IO Dekor. Radno vrijeme restorana i bara Noel svaki je dan od 10 do 02 sata iz ponoći.

Noel | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Cijene u Noelu nisu male, ali iskustvo koje ćete ponijeti sa sobom - teško je opisati. U Noel bi svakako trebalo otići barem jednom u životu. Bilo bi puno bolje kad bi to bilo jednom tjedno, ali nismo svi rođeni pod zvijezdom koja si može dopustiti takve izdatke. S druge strane, stvarno ćete se osjećate sretni što ste probali nešto novo, i što je to novo - stvarno čudesno. Ako ste se ikada pitali što su to Michelinove zvjezdice, i za što se dodjeljuju, prošetajte do Noela i uživajte u jednoj sjajnoj priči. Još ih nemaju, ali s ovakvom kvalitetom će im uskoro biti među najbližima u Hrvatskoj.

Svaka čast Ivane, Gorane i ekipo, i želimo vam puno sreće – znanja definitivno imate. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.