U potrazi za savršenom (i ljutom) marendom

Kristijan Tabet
Nije lako naći savršeno mjesto za pouzdan ručak. Kružeći metropolom tako smo došli i do hostela sa svojim slatkim malim bistroićem – Funk Lounge Bar & Restoran...
Vidi originalni članak

Ovisno u kojem ste dijelu grada pronašli radno mjesto, nakon nekog ćete vremena shvatiti da za vaše zdravlje pecivo, burek ili sendvič od kuće - i nisu krajnja solucija. Druge su opcije pronaći fini restoran i ne uštedjeti ništa, ili pak nekako pronaći mjesta gdje ćete se fino zasititi za ne prevelik novac, a još biti u stanju i raditi nakon toga.



Tražeći zanimljiva mjestašca našeg glavnoga grada, tako smo došli i do Rendićeve ulice 28 b, i ušli u simpatičan hostel/bistro Funk lounge. Nema ovdje nekog luksuza, pretjerane elegancije, Swarovsky posuda za led – ovdje imate pet gableca od 11 do 16 sati, ugodnu atmosferu i osmijeh konobarice. Sve ostalo ćete dobiti odmah na stol i to za 19-40 kuna, toplo i ukusno.



Za to se brine lutajući kuhar fotoreporter Kristijan Tabet, čovjek koji još nije odlučio čime će se baviti kad odraste, ali rijetko pušta ono čega se dohvati. Nakon ulaska u Masterchef Tabet je malo zapostavio svoju novinarsku karijeru i prebacio se na kulinarstvo. Tako je radio u Placu, kraće vrijeme u pivskoj meki Craft Roomu, i sad je ovdje, u kebabskoj oazi između Kvatrića i Maksimira.


Obožavatelji njegove kuhinje dobro znaju da Kiki u svojoj Sport Billy torbi uvijek nosi barem 20 začina, od kojih za većinu niste ni čuli. Jedino što trebate napraviti je dati mu lonac, izvor energije i par sati, i dobit ćete nešto ukusno i najčešće – novo. Upravo je to primijenio i na ovom radnome mjestu, gdje je chef kuhinje i svakoga dana sprema nešto po svom ćeifu, ali pažljivo slušajući gazde. Svakoga se dana tako ovdje pripremaju četiri jela za mesoždere i jedno za vegane, a poznavajući Kikija – on i u juhu stavlja nešto što je pokupio po svojim brojnim putovanjima po svijetu.



No, Funk se ipak bazira na tradicionalnoj kuhinji s Tabetovim štihom, pa tu svakodnevno možete naručiti ili pojesti nešto za svakoga. Na prvu nas je odmah zaintrigirala sarma s harisom i piletina na razne azijske načine – dakle, spremite se na ljuto, jer Kiki živi ljuto. Srećom, najčešće je u granicama normale, barem za nas kojima su i tri zvjezdice – previše.



Nakon ukusnog ujuška, naletjeli smo na svinjsku vratinu pečenu par sati u umaku od svega i svačega, pikantnu i ljutkastu taman toliko da se zamislite i nastavite jesti još većim intenzitetom. Pratio ju je krumpir pečen u pećnici, uvaljan u coating od paprike, češnjaka, mrvica i trava te parmezana – zakon.

Svaki dan ima svoj meni, koji lako pogledate na Facebooku, pa ako volite pileće trgance u umaku, musaku zapečenu sirom i bešamelom od curryja, wok s tri vrste mesa, varivo od leće. Pa sve do stvari s grilla poput buffalo chicken wingsa ili gurmanske pljeskavice... Potočne pastrve punjene orasima, rižom i travama po recepturi iz doba cara Dioklecijana, razna variva, različita jela s pimentom, karijem, baharatom, peciva iz vlastite proizvodnje... dovoljno da se pokrenete?



U Funku možete naručiti i pizzu, i pljeskavicu, i ćevape na koje su posebno ponosni – po namirnice se id ili na Kvatrić, ili na Dolac, meso dolazi iz Međimurja i Zagorja. Ukratko, ako ste se zaželjeli kvalitetne dostave, ili vam je veći gušt pojesti svoj gablec u društvu backpackera sa svih strana svijeta – vrijeme je za posjet Funku! Sve informacije potražite na ovom linku!
 

Posjeti Gastro.hr