Vrijeme je da na(r)učite savršenu teletinu ispod peke

Facebook
Ugodnom šetnjom udaljen od strogog središta Osijeka, taman na putu prema stadionu, smjestilo se ugodno, prozračno mjesto imenom Karaka.
Vidi originalni članak

Kada ste se već šetnjom uz Dravu i po Tvrđi te prekrasnim širokim avenijama zaljubili u Osijek, red je i da nešto prizalogajite. A ovdje je izbor stvarno sjajan, ne pričaju se uzalud bajke o Slavoncima i Baranjcima.



Jedno od tih mjesta gdje ćete se vrhunski najesti i još ćete odnijeti kući hrane za dva dana jest definitivno i Karaka, jedan u nizu lokala koje u vlasništvu drži tvrtka Kubo, koja ima svoje ljude i restorane na još par lokacija, pa tako i na otoku Krku, što garantira uz kontinentalne - i svježe plodove Jadrana.



I dok su se djeca gostila obilatim porcijama bolonjeza i pohanaca, mi smo navalili na nju, kraljicu teletinu ispod peke. U masivnoj glinenoj posudi, onako zatvorena i intrigantna, masivna poput dorskog stupa, nekako ozbiljno privlači poglede sa svih stolova sa strane. A unutra, divota, mekano meso, hrpa povrća, juhica na dnu...

I još sve praćeno domaćim rakijicama i vinima, po izboru. I dok se sjetni sjećamo svakog detalja, a pogotovo pogačica s češnjakom i fenomenalnih punjenih kiflica - idemo podijeliti recept.



Naravno, ako ste u Osijeku, znate gdje ćete se naručiti dan unaprijed, vjerujte nam!

TELETINA ISPOD PEKE (za 4 osobe) by Karaka

Sastojci:

  • 2 kg teleće plećke
  • 1 kg krumpira
  • 300 g crvenog luka
  • 2 dcl ulja
  • 200 g svježe paprike
  • 200 g svježih gljiva
  • 100 g svježe rajčice
  • 100 g tikvica
  • 100 g mrkve
  • 2 lista lovora
  • Sol, papar

Priprema:

1. Teleću plećku operite i narežite na manje komade
2. Komade plećke nasolite i ostavite da odstoje
3. Povrće dobro oprati, oguliti i narezati na kriške
4. Pripremljeno meso složiti u peku, oko njega staviti narezano povrće. Preliti uljem i podliti s malo vode pa zatim poklopiti
5. Peku prekriti sa žarom i peći oko 2 - 2,5 sata

Dobar tek

Posjeti Gastro.hr