Kada ste se već šetnjom uz Dravu i po Tvrđi te prekrasnim širokim avenijama zaljubili u Osijek, red je i da nešto prizalogajite. A ovdje je izbor stvarno sjajan, ne pričaju se uzalud bajke o Slavoncima i Baranjcima.
Jedno od tih mjesta gdje ćete se vrhunski najesti i još ćete odnijeti kući hrane za dva dana jest definitivno i Karaka, jedan u nizu lokala koje u vlasništvu drži tvrtka Kubo, koja ima svoje ljude i restorane na još par lokacija, pa tako i na otoku Krku, što garantira uz kontinentalne - i svježe plodove Jadrana.
I dok su se djeca gostila obilatim porcijama bolonjeza i pohanaca, mi smo navalili na nju, kraljicu teletinu ispod peke. U masivnoj glinenoj posudi, onako zatvorena i intrigantna, masivna poput dorskog stupa, nekako ozbiljno privlači poglede sa svih stolova sa strane. A unutra, divota, mekano meso, hrpa povrća, juhica na dnu...
I još sve praćeno domaćim rakijicama i vinima, po izboru. I dok se sjetni sjećamo svakog detalja, a pogotovo pogačica s češnjakom i fenomenalnih punjenih kiflica - idemo podijeliti recept.
Naravno, ako ste u Osijeku, znate gdje ćete se naručiti dan unaprijed, vjerujte nam!
TELETINA ISPOD PEKE (za 4 osobe) by Karaka
Sastojci:
- 2 kg teleće plećke
- 1 kg krumpira
- 300 g crvenog luka
- 2 dcl ulja
- 200 g svježe paprike
- 200 g svježih gljiva
- 100 g svježe rajčice
- 100 g tikvica
- 100 g mrkve
- 2 lista lovora
- Sol, papar
Priprema:
1. Teleću plećku operite i narežite na manje komade
2. Komade plećke nasolite i ostavite da odstoje
3. Povrće dobro oprati, oguliti i narezati na kriške
4. Pripremljeno meso složiti u peku, oko njega staviti narezano povrće. Preliti uljem i podliti s malo vode pa zatim poklopiti
5. Peku prekriti sa žarom i peći oko 2 - 2,5 sata
Dobar tek