3 zasitne i maštovite salate pune svježih proljetnih okusa

Cats Coming/Pexels Proljetna salata - pune vitamina, svježa i hrskava
Pune vitamina i proljetnih aroma, svježe i hrskave, začinjene s malo maslinova ulja i(li) limunova soka - ove su salate gotove u 10-ak minuta
Vidi originalni članak

Ništa tako ne budi naš apetit za hrskavim sirovim povrćem kao prvi proljetni dani na tržnici koji pružaju savršenu bazu za pripremu najsvježijih proljetnih salata. Prepuni povrća bogatog vitaminima, ova 3 recepta koje donosimo u nastavku su zavodljivog okusa i pružaju najbolje od sezone.

Neki od njih sadrže čak i ribu ili slaninu pa se u tren oka pretvaraju u obilan i zasitan obrok. Kako god, formula je da u njih možeš dodati što god voliš ili imaš pri ruci - jednostavno pašu uz sve okuse.

 

Pripreme za uskrs Salata s poširanim jajima - brz i ukusan proljetni obrok

 

Mnoge od ovih salata briljantno funkcioniraju i kao potpun obrok, a pogotovo ako unaprijed pripremiš proteine, preljeve i druge komponente koje ih obogaćuju. Žitarice i izdašnije povrće poput mrkve i brokule također će se dobro držati u hladnjaku.

Dakle, tražiš li lagani obrok pripremljen unaprijed ili savršen prilog obiteljskoj proljetnoj (pa čak i uskrsnoj) večeri, ove zdrave salate će te sigurno oduševiti.

Salata s ribom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 20 dag mladog krumpira
  • 20 dag očišćenog mladog boba
  • 1 šaka listića raznovrsnih salata
  • 20 dag čistog ribljeg mesa
  • 2 mlada luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • nekoliko grančica komorača
  • limunov sok
  • sol i papar

 

idemo na zrak Šarena proljetna salata sasvim novih okusa i mirisa

 

Postupak:

  1. Skuhaj krumpir, oguli ga i nareži na kockice. U međuvremenu 7-8 minuta kuhaj riblje meso na pari iznad vode s komoračem. Ribu posoli, popapri i podijeli na komadiće. 
  2. Posebno skuhaj bob. Zelene salate operi i dobro ocijedi. Oljušti češnjak, pa njime dobro natrljaj zdjelu, da salata samo dobije miris.
  3. Pomiješaj sve sastojke te začini umakom od ulja, maslinova soka, soli, papra, nasjeckanog luka i lišća komorača.

 

Grčka salata od rotkvica

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 svežnjića rotkvica
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mali hren
  • 1 svežnjić vlasca
  • 25 dag svježeg kravljeg sira
  • 1,2 dl jogurta
  • 1,2 dl slatkog vrhnja
  • sol i bijeli papar

Postupak:

  1. Oprani hren sitno naribaj, a opranu rotkvicu krupno - rotkvicu možeš i narezati na tanke kolutiće.
  2. Oljušti češnjak i nasjeckaj ga s vlascem (malo sačuvaj za ukras).
  3. Dobro pomiješaj sir s jogurtom i slatkim vrhnjem, posoli, popapri, umiješaj hren, rotkvice, češnjak i vlasac. Ukrasi i posluži.

 

Miješana salata s orasima

Sastojci (za 4 osobe):

  • 5 dag mesnate dimljene slanine
  • 4 žlice ulja
  • 1 hrpica matovilca
  • 1 dl kokošje juhe
  • vinski ocat
  • 2 crvene jabuke
  • 3 žlice limunova soka
  • 3 dag oguljenih oraha
  • 1-2 žlice svježe naribanog hrena

Priprema:

  1. Matovilac operi i osuši. Slaninu nareži na kockice i prži s uljem na niskoj temperaturi, da postane hrskava. 
  2. Zalij prženu slaninu juhom i octom, te makni sa štednjaka.
  3. Oprane neoguljene jabuke očisti, nareži i nakapaj limunovim sokom. Orahe krupno nareži.
  4. Pomiješaj sve sastojke, začini i na kraju pospi hrenom.

 

bogatstvo okusa Proljetna salata s rotkvicama, pirom i kozjim sirom

 

Posjeti Gastro.hr