Biskvitno i hrustavo tijesto: Otkrij tajne guste, svijetle i pjenaste smjese

Shutterstock Biskvitno i hrustavo tijesto: Otkrij tajne guste, svijetle i pjenaste smjese
Voliš li kolače od biskvita ili hrustavog tijesta važno je da slijediš ova pravila - našim su bakama uvijek uspijavali besprijekorno pa smo jedva dočekali da ih istestiramo u svojoj kuhinji
Vidi originalni članak

Za ovu vrstu tijesta jako je bitno da miješaš svježa žumanca i šećer toliko dugo, i sve u jednom smjeru, dok ne dobiješ gustu, svijetlu i pjenastu smjesu.

Tek tada dodaj čvrsti snijeg od bjelanaca, a na kraju brašno i lagano zamiješaj. Ako je, pak, u receptu navedeno da smjesi treba dodati i prašak za pecivo, tada ga dodaj tako da ga pomiješaš s potrebnom količinom brašna. Radiš li vodeni biskvit trebaš smjesi dodati određenu količinu hladne vode, ali tada moraš povećati količinu šećera i brašna, a smanjiti količinu jaja!

'Tajna' teškog biskvita je u tome da smjesi dodaš pjenasto umućeni maslac ili margarin.

Pripravljenu biskvitnu smjesu odmah ulij u lim ili u okrugli oblik za tortu, ali ga prethodno namaži uljem i posipaj brašnom! Peci na umjerenoj temperaturi od 180°C do 200°C. Tijekom prvih 15 minuta, dok se biskvit peče, ni slučajno ne otvaraj vrata pećnice, niti pomiči lim ili oblik za tortu.
 

tips & tricks Kako provjeriti je li biskvit zaista pečen
 

Trikovi za čvrsto i sjajno hrustavo tijesto

Vodu i masnoću prokuhaj, posudu skini sa štednjaka i umiješaj brašno. Stavi opet na štednjak pa miješajući kuhaj da se sve poveže u smjesu koja se treba odvajati od stijenki posude. Nakon toga tijesto istresi u zdjelu pa u toplo umiješaj jedno jaje i potom dobro miješaj da se jaje potpuno stopi s tijestom. Tako učini sa svakim jajem, dodajući jedno po jedno, i stalno miješaj.

Tijesto treba biti čvrsto i sjajno, a kada ga zagrabiš kuhačom treba visjeti u dugačkoj, elastičnoj niti. Pusti da se ohladi pa umiješaj prašak za pecivo.

Važno je znati da se hrustavo tijesto ne da razvaljati nego ga treba upotrijebiti kroz štrcaljku za ukrašavanje torti i onda oblikuješ oblike koje želiš. Također, možeš ga nanositi i uz pomoć žlice pa oblikovati hrpice u prethodno namašćenom i nauljenom limu. Peci na jačoj temperaturi od 200°C do 220°C.

Od hrustavog tijesta možeš raditi i kolače koji se peku na masnoći. Tada ih prvo štrcaljkom istisni u željeni oblik na list pergamentnog papira, umočenog u vruću masnoću, a zatim ga pusti da s papira sklizne u vruću masnoću.

Posjeti Gastro.hr