Prilikom pripreme kolača želimo izbjeći presušeni, mrvičasti biskvit, no jednako tako, ne želimo da biskvit ostane prevlažan, odnosno nedovoljno pečen. Ponekad je teško procijeniti je li biskvit zaista gotov, no postoje jednostavni trikovi koji će ti olakšati procjenu (i pečenje biskvitnih kolača). Trikove i savjete pročitaj u nastavku...
Čačkalica zabodena u sredinu biskvita je čista
Pri provjeravanju jesu li kolači gotovi, čačkalice su često korišten alat. Ako ju zabodeš u sredinu kolača, trebala bi izaći čista, bez tragova tijesta. No nekoliko malih mrvica je u redu! Ako, pak u zadnji trenutak shvatiš da nemaš čačkalica, postoje i druge opcije.
Alternativa čačkalicama
Ako si usred pečenja i nemaš čačkalicu za provjeru razine pečenosti biskvita, tanak, oštar nož odlično je rješenje. Izaberi nož s najtanjom oštricom. Zatim zabodi oštricu u središte torte ili kolača.
Ako nož izađe čist, kolač je gotov. Ako se tijesto ili mrvice zalijepe za oštricu, pusti da se kolač ispeče još nekoliko minuta i ponovno testiraj čistim nožem.
Osim noža, postoje joj neke mogućnosti. Jedna od njih su i štapići za ražnjiće od bambusa. Malo su deblji od čačkalica, ali poslužit će. Također, možeš koristiti i vilicu za meso.
Rubovi biskvita se odvajaju od tepsije
Biskvit je obično pečen kada se stranice kolača tek počinju odvajati od tepsije. Vanjski rubovi izgledat će pomalo suho, a primijetit ćeš i da se stvara razmak između rubova biskvita i stranica tepsije.
Sredina je prozračna, ali ne i ljepljiva
Sredina kolača trebala bi biti prozračna i meka, ali ne i prevlažna , što ćeš jednostavno procijeniti tako da nježno prstom pritisneš sredinu biskvita. Ako je biskvit pečen, neće ostati trag u tijestu kad ga pritisneš prstom; ako je trag prsta još vidljiv, biskvit vjerojatno još nije u potpunosti pečen.
Poslušaj svoj biskvit...
Iako može zvučati čudno, osluškivanje biskvita može ti reći je li gotov ili treba još nekoliko minuta provesti u pećnici. Stavi uho blizu biskvita, ako se još uvijek peče, biskvit će lagano pucketati. Taj će zvuk postajati sve tiši i sporiji kako se biskvit bude približavao kraju pečenja. U trenutku kada je biskvit u potpunosti pečen, pucketanje će u potpunosti prestati.
Na koji način testiraš je li biskvit pečen? Napiši nam u komentarima!
Isprobaj odlične biskvitne slastice...