Za sve čokoholičare: Bombastičan brownie

Ovo je recept legendarnog Jamie Olivera uz neke moje dodatke za sve prave chocoholičare :D Za brownie uvijek koristim kalup 23x28cm. Naravno možete ih peći i u većem kalupu ali će onda biti malo tanji. Još jedna mala napomena: sve sam miješala ručno sa pjenjačom, mikser nije potreban, ali ako vam je jako teško možete ga koristiti. Dajte mu mnogo ljubavi i pažnje, i vjerujte mi kada ga probate ljubav će biti vraćena.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Jednostavno

Creme anglaise

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žlica smeđeg šećera
  • 6 jaja
  • 1 mahuna vanilije

Brownie

  • 250 g maslac
  • 100 g 65% čokolade
  • 150 g 80% čokolade
  • 80 g kakaa
  • 65 g brašna
  • 270 g smeđeg šećera
  • 1 mala žlica praška za pecivo ili sode bikarbone
  • malo narančine korice
  • 2 žličica arome od vanilije
  • 2 žličica ruma
  • 1 žličica arome badema

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 celzijevih stupnjeva. Kalup obložite maslom i kakaom (ja koristim kakao umijesto brašna zbog intenzivnijeg okusa).
  2. Na pari otopite maslo i čokoladu. U međuvremenu pomiješajte suhe sastojke (kakao, brašno, prašak za pecivo te šećer). U otopljenu čokoladu dodajte suhe sastojke.
  3. U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte jaja tako da dobijete lijepu prozračnu smjesu. U jaja dodajte rum, aromu vanilije i badema, te narančinu koricu. Opet malo promiješajte a zatim ih dodajte u smjesu čokolade. Kada ste dobili lijepu gustu smjesu, prelijte je u kalup te stavite peći točno 20 minuta.
  4. Vrhnje za šlag i mlijeko kuhati s očišćenom mahunom od vanilije u loncu dok ne provrije. U zdjeli dobro umutite jaja, šećer te vaniliju iz mahune dok ne dobijete lijepu prozračnu smjesu. U umućena jaja dodajte vrelo mlijeko i vrhnje, promiješati a zatim sve vratiti u lonac i kuhati pažljivo dok se ne zgusne. Kada je gotova izvadite mahunu vanilije, i kremica je spremna.
  5. Preljev od voća: Nema konkretnog recepta, uzmite jedno pakiranje zamrznutog voća, te ga kuhajte u loncu sa medom ili šećerom po vašem ukusu dok se malo ne zgusne, također po vašem ukusu.
Posjeti Gastro.hr