Brze slastice koje će se dobro uklopiti u uskršnji meni

Shutterstock
Uz dobru organizaciju vremena, i još bolje pomagače, priprema uskršnjih slastica bit će čisti užitak...
Vidi originalni članak

Jedno je sigurno - svi guštamo u slatkom. Blagdani, kada obično ulovimo i pokoji slobodan dan, idealna su prilika za kulinarske eksperimente i malo labaviji režim prehrane.

Međutim, spomenuti kulinarski eksperimenti ne podrazumijevaju nužno i golem popis potrebnih namirnica i hrpu prljavog posuđa. Ako želiš izbjeći navedeno, posluži se brzim, praktičnim i pristupačnim receptima u nastavku. Trebat će ti nekoliko osnovnih potrepština za pripremu slastica - i malo blagdanskog duha.

Čoko lizalice - zvijezde uskršnjeg stola

Kad su u pitanju cake pops, ili čokoladne lizalice, imaš nekoliko opcija. Prva uključuje pripremu jednostavnog bijelog biskvita, koji možeš ispeći i dan ili dva ranije. Alternativa je upotreba ostataka biskvita od drugih slastica koje će krasiti uskrsni stol. Treća pak varijanta, ujedno i najbrža, uključuje nabavku dva pakiranja Cake2go Brownies, koje možeš izmrviti i iskoristiti kao bazu.

Jednom kad odlučiš što ćeš s biskvitom, preostaje ti otprilike pola sata aktivne pripreme, koju možeš prepustiti i najmlađima. Riječ je o miksanju sastojaka koji će povezati komadiće biskvita te topljenju čokolade i ukrašavanju. Ne znamo što čekaš!

Sastojci:

Dodatni sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 3 žlice slatkog vrhnja
  • 400 g bijele čokolade

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Veći, duboki lim obloži papirom za pečenje.
  2. Izmiksaj maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa dodaj jaje i mlijeko. Još kratko miksaj. Brašno pomiješaj sa soli i praškom za pecivo pa ga umiješaj špatulom u pripremljenu smjesu. Izlij u kalup i peci otprilike pola sata. Čačkalicom provjeri je li biskvit pečen.
  3. Dok se biskvit hladi, pripremi smjesu koja će povezati sastojke za cake pops. Izmiksaj maslac sa šećerom i slatkim vrhnjem u jednoličnu smjesu.
  4. Hladni biskvit natrgaj i pomiješaj sa smjesom maslaca, šećera i vrhnja. Oblikuj kuglice i rasporedi ih stavi ih u hladnjak na sat vremena.
  5. Hladne kuglice nabodi na drvene štapiće. Rastopi čokoladu na pari, ili pažljivo u mikrovalnoj, pa u rashlađenu umoči kuglice.

Drži u hladnjaku do posluživanja.

Brzinske tortice s pudingom i džemom od jagoda

Ako misliš da priprema minijaturnih tartova oduzima puno vremena, u krivu si. Trebat će ti 45 minuta vremena, nekoliko svakodnevnih namirnica i malo kreativnosti pri ukrašavanju.

Preporučujemo da se odlučiš za jednostavnu, ali efektnu dekoraciju koja uključuje bobičasto voće i/ili listiće mente.

Sastojci za prhko tijesto:

Sastojci za nadjev:

Priprema:

  1. Sitno mljevenim bademima dodaj brašno, šećer u prahu, limun šećer, ohlađeni maslac narezan na kockice i miješaj električnom miješalicom dok ne dobiješ ravnomjerno zrnatu strukturu.
  2. Dodaj jaje, dobro promiješaj i stavi u hladnjak na 30-ak minuta.
  3. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i njime obloži male kalupe. Dno izbodi vilicom i peci 15-20 minuta na 200 stupnjeva.
  4. Pečene tortice izvadi iz kalupa, ohladi, pa dno ravnomjerno premaži džemom.
  5. Puding pomiješaj sa šećerom i 50 ml hladnog mlijeka, a ostatak pomiješaj sa slatkim vrhnjem i stavi na vatru.
  6. Kad je zakuhalo, dodaj razmućeni puding i miješajući kuhaj jednu do dvije minute, prelij preko namazanog džema od jagode i pusti neka se ohladi.

Čokoladna gnijezda - i tajna bržeg dizanja tijesta

Prava je laž za priprema slastica od dizanog tijesta dugo traje. U cijelom procesu ima tek pola sata aktivnog posla, a postoje i male tajne koje će vrijeme dizanja maksimalno skratiti. Dakle, umjesto sat i pol vremena, koliko obično treba tijestu da se udvostruči, stavi ga u pećnicu zagrijanu na 35 stupnjeva. Isti trik možeš iskoristiti i za drugo dizanje i tako uštedjeti sveukupno dva sata.

Sada kada si upoznata s ovim prečacem, priprema gnijezda s čokoladom ne bi ti trebala predstavljati problem. Najbitnije je da se posvetiš tijestu tijekom miksanja, a ostatak posla je prava zabava.

Sastojci za tijesto:

Sastojci za nadjev:

  • 75 g maslaca
  • 75 g tamne čokolade
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice kakaa
  • prstohvat soli

Dodatno:

  • 1 jaje za premaz
  • Nasjeckani oraščići po želji

Priprema:

  1. Pomiješaj brašno, šećer, sol i kvasac u velikoj posudi. Lagano zagrij mlijeko i maslac pa postepeno dolij u smjesu. Ubaci i jedno jaje i nastavi miksati 10 do 15 minuta, sve dok tijesto ne bude glatko i elastično. Imaj na umu da ti možda neće trebati sva tekućina.
  2. Tijesto oblikuj u kuglu i stavi ga na pola sata u pećnicu zagrijanu na 35 stupnjeva. Trebalo bi se udvostručiti.
  3. Za to vrijeme pripremi nadjev od čokolade. Otopi maslac i čokoladu na pari s prstohvatom soli. Makni s vatre pa umiješaj kakao i šećer u prahu. Pusti da se malo ohladi - taman dok se tijesto digne.
  4. Tijesto podijeli na šest jednakih dijelova. Svaki razvaljaj u četverokut pa polovicu premaži čokoladnim nadjevom. Preklopi drugom polovicom, razreži po dužini na tri jednake trake i ispleti pletenicu. Potom pletenicu savij u gnijezdo. Ponovi isti postupak s ostatkom tijesta.
  5. Prebaci gnijezda na lim obložen papirom za pečenje za ponovi postupak brzog dizanja. Ovog će puta tijestu trebati 10 do 15 minuta.
  6. Izvadi iz pećnice pa je zagrij na 190 stupnjeva. Premaži gnijezda umućenim jajem i peci ih dok ne poprime zlatnu boju.

Premaži ih maslacem za visoki sjaj!

Sve ove poslastice dobro će se uklopiti uz delicije s uskršnjeg jelovnika. Čak i ako nemaš puno slastičarskog iskustva, uz vjerne pomagače u pripremi, Dolcela proizvode, cijeli će proces biti jednostavan i zabavan. Nagradi se, imaš pravo na slatko!

Sponzorirani sadržaj: missMIND za missGASTRO

Posjeti Gastro.hr