Jedno je sigurno - svi guštamo u slatkom. Blagdani, kada obično ulovimo i pokoji slobodan dan, idealna su prilika za kulinarske eksperimente i malo labaviji režim prehrane.
Međutim, spomenuti kulinarski eksperimenti ne podrazumijevaju nužno i golem popis potrebnih namirnica i hrpu prljavog posuđa. Ako želiš izbjeći navedeno, posluži se brzim, praktičnim i pristupačnim receptima u nastavku. Trebat će ti nekoliko osnovnih potrepština za pripremu slastica - i malo blagdanskog duha.
Čoko lizalice - zvijezde uskršnjeg stola
Kad su u pitanju cake pops, ili čokoladne lizalice, imaš nekoliko opcija. Prva uključuje pripremu jednostavnog bijelog biskvita, koji možeš ispeći i dan ili dva ranije. Alternativa je upotreba ostataka biskvita od drugih slastica koje će krasiti uskrsni stol. Treća pak varijanta, ujedno i najbrža, uključuje nabavku dva pakiranja Cake2go Brownies, koje možeš izmrviti i iskoristiti kao bazu.
Jednom kad odlučiš što ćeš s biskvitom, preostaje ti otprilike pola sata aktivne pripreme, koju možeš prepustiti i najmlađima. Riječ je o miksanju sastojaka koji će povezati komadiće biskvita te topljenju čokolade i ukrašavanju. Ne znamo što čekaš!
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 3/4 žličice Dolcela praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 110 g omekšalog maslaca
- 200 g šećera
- 1 veliko jaje
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 250 ml mlijeka
Dodatni sastojci:
- 100 g maslaca
- 200 g šećera
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 400 g bijele čokolade
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Veći, duboki lim obloži papirom za pečenje.
- Izmiksaj maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa dodaj jaje i mlijeko. Još kratko miksaj. Brašno pomiješaj sa soli i praškom za pecivo pa ga umiješaj špatulom u pripremljenu smjesu. Izlij u kalup i peci otprilike pola sata. Čačkalicom provjeri je li biskvit pečen.
- Dok se biskvit hladi, pripremi smjesu koja će povezati sastojke za cake pops. Izmiksaj maslac sa šećerom i slatkim vrhnjem u jednoličnu smjesu.
- Hladni biskvit natrgaj i pomiješaj sa smjesom maslaca, šećera i vrhnja. Oblikuj kuglice i rasporedi ih stavi ih u hladnjak na sat vremena.
- Hladne kuglice nabodi na drvene štapiće. Rastopi čokoladu na pari, ili pažljivo u mikrovalnoj, pa u rashlađenu umoči kuglice.
Drži u hladnjaku do posluživanja.
Brzinske tortice s pudingom i džemom od jagoda
Ako misliš da priprema minijaturnih tartova oduzima puno vremena, u krivu si. Trebat će ti 45 minuta vremena, nekoliko svakodnevnih namirnica i malo kreativnosti pri ukrašavanju.
Preporučujemo da se odlučiš za jednostavnu, ali efektnu dekoraciju koja uključuje bobičasto voće i/ili listiće mente.
Sastojci za prhko tijesto:
- 80 g mljevenih badema
- 175 g oštrog brašna
- 35 g Dolcela limun šećera
- 125 g maslaca
- 1 jaje
Sastojci za nadjev:
- 125 g džema od jagode
- 1 Dolcela puding od vanilije
- 50 g šećera
- 300 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Sitno mljevenim bademima dodaj brašno, šećer u prahu, limun šećer, ohlađeni maslac narezan na kockice i miješaj električnom miješalicom dok ne dobiješ ravnomjerno zrnatu strukturu.
- Dodaj jaje, dobro promiješaj i stavi u hladnjak na 30-ak minuta.
- Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i njime obloži male kalupe. Dno izbodi vilicom i peci 15-20 minuta na 200 stupnjeva.
- Pečene tortice izvadi iz kalupa, ohladi, pa dno ravnomjerno premaži džemom.
- Puding pomiješaj sa šećerom i 50 ml hladnog mlijeka, a ostatak pomiješaj sa slatkim vrhnjem i stavi na vatru.
- Kad je zakuhalo, dodaj razmućeni puding i miješajući kuhaj jednu do dvije minute, prelij preko namazanog džema od jagode i pusti neka se ohladi.
Čokoladna gnijezda - i tajna bržeg dizanja tijesta
Prava je laž za priprema slastica od dizanog tijesta dugo traje. U cijelom procesu ima tek pola sata aktivnog posla, a postoje i male tajne koje će vrijeme dizanja maksimalno skratiti. Dakle, umjesto sat i pol vremena, koliko obično treba tijestu da se udvostruči, stavi ga u pećnicu zagrijanu na 35 stupnjeva. Isti trik možeš iskoristiti i za drugo dizanje i tako uštedjeti sveukupno dva sata.
Sada kada si upoznata s ovim prečacem, priprema gnijezda s čokoladom ne bi ti trebala predstavljati problem. Najbitnije je da se posvetiš tijestu tijekom miksanja, a ostatak posla je prava zabava.
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 30 g šećera u prahu
- 1 paket Dolcela suhog kvasca (7 g)
- 1 limun
- 270 ml mlijeka
- 75 g maslaca
- 1 jaje
Sastojci za nadjev:
- 75 g maslaca
- 75 g tamne čokolade
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žlice kakaa
- prstohvat soli
Dodatno:
- 1 jaje za premaz
- Nasjeckani oraščići po želji
Priprema:
- Pomiješaj brašno, šećer, sol i kvasac u velikoj posudi. Lagano zagrij mlijeko i maslac pa postepeno dolij u smjesu. Ubaci i jedno jaje i nastavi miksati 10 do 15 minuta, sve dok tijesto ne bude glatko i elastično. Imaj na umu da ti možda neće trebati sva tekućina.
- Tijesto oblikuj u kuglu i stavi ga na pola sata u pećnicu zagrijanu na 35 stupnjeva. Trebalo bi se udvostručiti.
- Za to vrijeme pripremi nadjev od čokolade. Otopi maslac i čokoladu na pari s prstohvatom soli. Makni s vatre pa umiješaj kakao i šećer u prahu. Pusti da se malo ohladi - taman dok se tijesto digne.
- Tijesto podijeli na šest jednakih dijelova. Svaki razvaljaj u četverokut pa polovicu premaži čokoladnim nadjevom. Preklopi drugom polovicom, razreži po dužini na tri jednake trake i ispleti pletenicu. Potom pletenicu savij u gnijezdo. Ponovi isti postupak s ostatkom tijesta.
- Prebaci gnijezda na lim obložen papirom za pečenje za ponovi postupak brzog dizanja. Ovog će puta tijestu trebati 10 do 15 minuta.
- Izvadi iz pećnice pa je zagrij na 190 stupnjeva. Premaži gnijezda umućenim jajem i peci ih dok ne poprime zlatnu boju.
Premaži ih maslacem za visoki sjaj!
Sve ove poslastice dobro će se uklopiti uz delicije s uskršnjeg jelovnika. Čak i ako nemaš puno slastičarskog iskustva, uz vjerne pomagače u pripremi, Dolcela proizvode, cijeli će proces biti jednostavan i zabavan. Nagradi se, imaš pravo na slatko!
Sponzorirani sadržaj: missMIND za missGASTRO