Čarobna torta u 3 sloja iznenađujuće je jednostavna za napraviti!

Shutterstock Čarobna torta u 3 sloja iznenađujuće je jednostavna za napraviti
Za ovu tortu vjerojatno već imaš sve sastojke pri ruci – nevjerojatno je jednostavna za napraviti i za nju je potrebno samo šest sastojaka!
Vidi originalni članak

Čarolija torte u tri sloja događa se već na samom početku pripreme - kada se tijesto za kolač u pećnici odvoji u tri različita sloja. Zahvaljujući niskoj temperaturi u pećnici (160°C), tekuće tijesto taloži se u debeli, glatki donji sloj i središte kreme. Tučeni bjelanjci, koji se umiješaju u tijesto neposredno prije pečenja, dignu se na vrh i oblikuju sloj nježnog biskvita.

Budući da su redoslijed i priprema sastojaka presudni za uspjeh, svakako odvoji jaja čisto - što znači da ne smije biti komadića žumanjka u bjelanjcima - i istuci bjelanjke u čistoj, suhoj zdjeli (najbolja je ona metalna ili bakrena).

Kad umiješaš bjelanjke u tijesto, nemoj previše miksati. Zapravo, bjelanjci bi trebali učiniti tijesto prilično grudastim. Na kraju ostavi tortu da se potpuno ohladi prije nego što je narežeš, što će omogućiti da se krema stegne i bude lakša za posluživanje.

recept iz djetinjstva Kolač od jabuka i griza - najfinija i najbrža slastica

Recept za čarobni kolač u 3 sloja

Sastojci:

  • 4 jaja (odvoji žumanjke i bjelanjke)
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 štapić neslanog maslaca, otopljenog
  • 100 g glatkog brašna
  • 450 ml mlijeka
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva i obloži kalup za tortu 20.32 x 20.32 cm papirom za pečenje.
  2. Razbij jaja u zdjelu, pažljivo odvoji žumanjke i bjelanjke. Zdjelu s bjelanjcima stavi sa strane. U zdjelu sa žumanjcima dodaj šećer i tuci dok smjesa ne postane blijedožuta, oko jedne minute. Dodaj ekstrakt vanilije i rastopljeni maslac i tuci dok se sastojci dobro ne sjedine, oko 30 sekundi do 1 minute. 
  3. Dodaj brašno i tuci smjesu dok se ne sjedini. Ulij mlijeko u 1/4 šalice odjednom, i tuci smjesu svaki put nakon što dodaš još mlijeka. Stavi na stranu.
  4. Uzmi bjelanjke i tuci ih mikserom u čvrsti snijeg. Nježno umiješaj bjelanjke u tijesto, trećinu po trećinu, dok se ne sjedine. Pazi da ne izbiješ zrak iz bjelanjaka. Tijesto treba biti rijetko, ali grudičasto.
  5. Ulij tijesto u pripremljeni kalup za tortu. Peci dok vrh ne porumeni i dok se kolač ne trese kad lagano protreseš lim, oko 40 do 50 minuta. Kada se kolač ohladi, izvadi ga iz kalupa i po vrhu pospi šećerom u prahu. Nareži na kriške i posluži sa šlagom te po želji svježim voćem.

Idealna slastica! Kolač od čokolade i sira za koji ne trebaš paliti pećnicu

Savjet više

Nakon što svladaš ovaj osnovni recept za Magic Cake, slobodno eksperimentiraj s hrpom različitih okusa. Dodavanjem cimeta, muškatnog oraščića i pirea od bundeve u tijesto dobit ćeš ukusnu poslasticu nadahnutu jeseni. Dodavanjem malo nezaslađenog kakaa u prahu i malo praha za espresso dobit ćeš  bogat, čokoladni desert koji je savršen za svako doba godine!

Posjeti Gastro.hr