Kada sam dobila ovaj recept od mame uporno sam joj govorila kako fali još jedan sastojak za tijesto, neka tekućina - jogurt, mlijeko, jaje, ulje..., nešto što će povezati sve suhe sastojke. Ali ne! Ne treba ništa od toga. Samo suhi sastojci i jabuke!
Sva u nevjerici kako će ovo bit fijasko od kolača, ipak sam ga odlučila napraviti. I gle, kolač je uspio, sve se povezalo. A koliko je kolač dobar, ma izvrstan, govori činjenica kako se nije uspio ni skroz ohladiti, a u protvanu je ostao samo jedan bijedni red (da možemo reći da nismo odmah sve pojeli).
Recept za kolač je jako jednostavan i brz, najviše vremena ćeš potrošiti na ribanje jabuka, sve ostalo je "piece of cake"
Starinski kolač od jabuka i griza
Suhi sastojci:
- 2 šalice brašna
- 2 šalice griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 šalica šećera
- 1 vanilin šećer
Sastojci za nadjev:
- 1 - 1.5 kg jabuka
- 1 vanilin šećer
- cimet
- 0.5 šalice šećera
- 150 g maslaca
Priprema:
- Prosij brašno i prašak za pecivo. Dodaj griz i šećer. Sve zajedno pomiješaj i raspodijeli na 3 jednaka dijela.
- Jabuke naribaj i pomiješaj sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Razdijeli na 2 jednaka dijela. Jabuke se ne cijede, jer će njihov sok natopiti sipano tijesto i ono će postati mekano tijekom pečenja.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Posudu za pečenje premaži maslacem ili uljem.
Slaganje:
- Kao prvi sloj stavi suhe sastojke, žlicom poravnaj, dodaj polovinu jabuka, rukama ili žlicom, dodaj drugi dio suhih sastojaka, poravnaj žlicom i pritom malo utisni, pa dodaj preostale jabuke. Utisini jabuke i posipaj zadnji sloj suhih sastojaka. Dobro sve utisni.
- Preostali maslac naribaj ili nareži na tanke listiće i poslaži po kolaču.
- Peci oko 45 minuta.