Galeta s jabukama i kruškama savršen je odabir za hladni jesenski vikend, osobito ako se slatkom veseli veći broj ukućana. Jedna galeta prikladna je za čak 8 serviranja, brzo je gotova, a u pripremu se možeš upustiti čak i ako nemaš puno kulinarskog iskustva.
Prednost galete je što je potrebno puno manje preciznosti nego u pripremi tarta. Poanta je da izgleda rustikalno, tako da se nećeš morati opterećivati neravnim rubovima ili savršenim rezanjem na podjednake komade. Poslužiti je možeš sa sladoledom i slanim karamelom, kojeg bez problema možeš napraviti i kod kuće.
Tijesto treba odstajati u hladnjaku barem sat vremena jer bi u suprotnom moglo biti žilavo, a i teško za raditi. Ako si u škripcu s vremenom, možeš ga napraviti dan ranije i ostaviti u hladnjaku preko noći. U tom ćeš se slučaju na dan pečenja pozabaviti samo valjanjem i rezuckanjem jabuka i krušaka. U slast!
Galeta s jabukama i kruškama
Sastojci - za tijesto:
- 130 g glatkog brašna
- 70 g integralnog brašna
- 2 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 150 g hladnog maslaca
- 60 ml hladne vode
- 1 jaje (L)
Sastojci - za nadjev:
- 350 g oguljenih i tanko narezanih jabuka
- 350 g oguljenih i tanko narezanih krušaka
- 1 žlica gustina
- 1 mala žličica limunove korice
- 1/4 žličice cimeta
- 2 žlice maslaca
Postupak:
- U multipraktiku pomiješaj brašno, šećer, sol, hladni maslac i vodu. Kratko miksaj, dok smjesa ne bude nalikovala mokrom pijesku. Izvadi i vrlo kratko mijesi kako bi se formiralo tijesto, omotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na barem sat vremena.
- Jabuke i kruške pomiješaj s gustinom, šećerom, limunovom koricom i cimetom.
- Rashlađeno tijesto na papiru za pečenje razvaljaj u krug promjera 30 cm. Rasporedi pripremljeno voće, ali pripazi da ti ostanu 3-4 cm praznog prostora uz rub, pa presavini rubove preko voća.
- Premjesti galetu na lim za pečenje, premaži tijesto jajem i pospi s malo kristal šećera. Preko voća rasporedi tanke listiće maslaca.
- Peci galetu otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Znat ćeš da je gotova kad korica poprimi lijepu smeđu boju, a voće omekša.
- Pusti da odstoji 10-ak minuta prije no što je kreneš rezati. Posluži s kuglicom sladoleda i karamelom!