Želiš napraviti perfektni slani karamel punog okusa i lijepe jantarne boje? Najveća greška koju možeš napraviti je miješanje šećera. Šansa je da će se dio zalijepiti za stijenke i kristalizirati, zbog čega ćeš najprije morati izribati posudu, a potom krenuti ispočetka.
Drugi neprijatelj podatnog slanog karamela je nekvalitetna posuda s tankim dnom. Velika je vjerojatnost kako se neće ravnomjerno zagrijati, zbog čega bi dio mogao zagorjeti. Preporučujemo dublju posudu od nehrđajućeg čelika s debelim dnom.
Ako pripaziš na te dvije sitnice, gotovo sigurno ćeš eksperiment završiti sa savršenim slanim karamelom. Idealan je za prelijevanje slastica, poput pite od jabuka i cimet rolica, ali možeš ga jesti i na "starinski" način - žlicom.
Poseban oprez potreban je u trenutku ulijevanja slatkog vrhnja u kipući šećer. Velika je šansa da će prskati pa preporučujemo da obučeš duge rukave i navučeš kuhinjske rukavice. Uz to, netom prije tog koraka na posudu možeš staviti sito i uliti vrhnje kroz njega. Tako ćeš se dodatno zaštiti od neugodnih opekotina.
Slani karamel
Sastojci:
- 200 g šećera
- 60 ml hladne vode
- 120 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice maslaca
- 3/4 žličice soli
Postupak:
- U dublju posudu s debelim dnom ubaci šećer i ulij hladnu vodu. Kuhaj na srednje jakoj vatri 10-ak minuta, dok ne poprimi jantarnu boju. Nemoj miješati!
- Za to vrijeme u drugoj posudi zagrij slatko vrhnje.
- Kad se šećer otopio i poprimio željenu nijansu, polako dolij zagrijano slatko vrhnje i lagano promiješaj. Pusti da krčka još par minuta na laganoj vatri.
- Makni s vatre, dodaj kocke maslaca i sol pa dobro promiješaj. Posluži odmah!