Voće i jogurt osvježavajući su spoj, a zajedno mogu imati kombinirane zdravstvene prednosti kroz potencijalne prebiotičke i probiotičke učinke. Nije stoga čudno da se sve više razne visokoenergetske grickalice s nedostatkom nutrijenata zamjenjuju voćem i jogurtom kako bi se smanjio unos kalorija. Ovaj recept na pomalo drugačiji način spaja poširane kruške i jogurt, a posebnu aromu ovoj slastici daju zvjezdasti anis, cimet i med.
A kako je u zadnje vrijeme sve popularniji grčki jogurt, kao alternativa punomasnim vrstama jogurta, dobro je znati sljedeće: u toj kombinaciji treba ti voće koje je dovoljno slatko i dovoljno sočno da prikrije gorčinu običnog grčkog jogurta. Sočno voće koje možeš dodati u grčki jogurt uključuje, primjerice, kriške naranče, vrlo zrele kupine, vrlo zrele jagode, kriške grejpa, zrele breskve i ljubičasto grožđe!
Kruške s jogurtom
Sastojci (za 4 osobe):
- 8 polovica krušaka iz kompota
- 200 ml bijelog vina
- zvjezdasti anis
- ½ prutića cimeta
- 2 žlice soka od limuna
- 400 g punomasnog jogurta
- 2 žlice meda
Postupak:
- Ocijedi kruške. Dok se cijede, zakuhaj vino sa zvjezdastim anisom, cimetom i sokom od limuna. Kad provre, makni s vatre, dodaj kruške i ostavi ih da odstoje 60 minuta u vinu.
- Izmiješaj jogurt s medom. Kruške izvadi iz vina, ocijedi i posloži na tanjuriće. Preko krušaka stavi kremu od jogurta i, po želji, ukrasi ih natrganim keksima s preljevom od čokolade.