Recepti 26. rujna 2022.

Slastice s kruškama - profinjeni okusi i neodoljive arome

Ako i nisu dovoljno slatke, kruške će pečenjem poprimiti slatkoću foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Nešto klasično, nešto moderno – dizani kolač od sira i krušaka i(li) kocke s kakaom i kruškama - predstavljamo hit-kolače koji će te iznenaditi finoćom okusa jedne od kraljica jeseni

Vrijeme je da izađeš iz ‘jabuka đira’ i otkriješ svu slast krušaka! S nježno slatkastim okusom koji ih čini odličnima za pečenje i preljeve (uz puno domaćeg šlaga ili sladoleda, naravno), kruške će sigurno postati tvoje novo omiljeno voće. Osim toga, postoji mnoštvo vrsta krušaka koje možeš isprobati, a čija je sezona u različito doba godine, tako da tijekom cijele godine možeš uživati u ukusnom desertu od krušaka.

Čak i ako nisu dovoljno zrele, pečenje će im pomoći da razviju svoju prirodnu slatkoću i omekšati ih u procesu. Ovaj smo se put odlučili za dva iznimno sočna kolača koji će i tebe i tvoje goste iznenaditi sinoćom okusa. Stoga, uživaj u svakom zalogaju!

Možda vas zanima... Imamo recept za najsočniji čokoladni kolač s kruškama Recepti

Dizani kolač od sira i krušaka

Sastojci za 20 kocki

Za dizano tijesto:

  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 500 g brašna
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 zumanjak
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ruma
  • 70 g omekšalog maslaca

Za nadjev:

  • 2 kg krušaka
  • 500 g posnog svježeg sira
  • 3 jaja
  • 1-2 žlice pšenične krupice
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 75 g mljevenih badema

Priprema:

  1. Otopi kvasac u mlakom mlijeku, pomiješaj ga s ostalim navedenim sastojcima pa umijesi kompaktno tijesto. Oblikuj ga u kuglu, pospi brašnom, pokrij krpom i ostavi da se diže 60 min na toplom.
  2. Kruške oguli, odstrani im koštice i nareži ih na kriške. U zdjeli miksaj sir, jaja, krupicu i 50 g šećera u glatku kremu. Ostatak šećera, maslac, brašno i bademe mijesi dok se ne povežu u krupne mrvice pa ih ostavi u hladnjaku.
  3. Dignuto tijesto premijesi, razvaljaj i stavi u namašćeni lim pa ga ostavi da se diže još 15 minuta. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Dizano tijesto premaži kremom od sira, na vrh poslaži kriške krušaka i sve pospi prhkim mrvicama. Peci kolač u pećnici 40-50 min. Kad bude gotov, izvadi ga i ostavi da se ohladi u kalupu. Prije posluživanja možeš ga posuti šećerom u prahu.
Možda vas zanima... Zamiriši dom brzim kolačem s kruškama i bademima Kolumne

 

Kocke s kakaom i kruškama

Sastojci za 12 komada

Za biskvit:

  • 375 ml suhog crnog vina
  • 400 g slatkog vrhnja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica 1 limuna
  • 5 jaja
  • 375 g brašna
  • 50 g gorkog kaka
  • 1 prašak za pecivo

Za nadjev i premazivanje:

  • 12 manjih krušaka
  • 12 suhih šljiva bez koštica
  • 75 g sjeckanih oraha
  • 3 žlice meda
  • sok od 2 limuna
  • sjemenke 1 mahune vanilije
  • 1 žlica naribane narančine korice

Priprema:

  1. Kuhaj crno vino dok se ne reducira na 50 ml. Za to vrijeme polučvrsto suci slatko vrhnje sa šećerom, vanillin šećerom i koricom limuna pa umiksaj jedno po jedno jaje. Preko toga prosij brašno, kakao i prašak za pecivo te sve dobro izmiješaj. Na kraju u biskvitnu smjesu primiješaj crno vino.
  2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Dublji pravokutni lim (35 x 24 cm) obloži papirom za pečenje, ulij biskvitnu smjesu i razmaži je u jednoličnom sloju.
  3. Oguli kruške, ali im ostavi peteljke. Prije punjena potopi ih u hladnu vodu sa sokom od limuna. Potom ih ocijedi, odozgo im izdubi koštice i na njihovo mjesto stavi suhu šljivu. Punjene kruške utisni okomito u biskvit pa sve pospi orasima. Kolač peci u pećnici oko 70 minuta. Po potrebi nakon 60 min pokrij ga aluminijskom folijom da previše ne potamni. Pečeni kolač ostavi da se ohladi u limu.
  4. U lončiću kratko prokuhaj med, sjemenke vanilije i koricu naranče. Aromatiziranim medom premaži kolač pa ga nareži na kocke!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.