Vrijeme je da izađeš iz ‘jabuka đira’ i otkriješ svu slast krušaka! S nježno slatkastim okusom koji ih čini odličnima za pečenje i preljeve (uz puno domaćeg šlaga ili sladoleda, naravno), kruške će sigurno postati tvoje novo omiljeno voće. Osim toga, postoji mnoštvo vrsta krušaka koje možeš isprobati, a čija je sezona u različito doba godine, tako da tijekom cijele godine možeš uživati u ukusnom desertu od krušaka.
Čak i ako nisu dovoljno zrele, pečenje će im pomoći da razviju svoju prirodnu slatkoću i omekšati ih u procesu. Ovaj smo se put odlučili za dva iznimno sočna kolača koji će i tebe i tvoje goste iznenaditi sinoćom okusa. Stoga, uživaj u svakom zalogaju!
Dizani kolač od sira i krušaka
Sastojci za 20 kocki
Za dizano tijesto:
- 1 kockica svježeg kvasca
- 200 ml mlijeka
- 500 g brašna
- 70 g šećera
- 1 jaje
- 1 zumanjak
- prstohvat soli
- 1 žlica ruma
- 70 g omekšalog maslaca
Za nadjev:
- 2 kg krušaka
- 500 g posnog svježeg sira
- 3 jaja
- 1-2 žlice pšenične krupice
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 150 g omekšalog maslaca
- 75 g mljevenih badema
Priprema:
- Otopi kvasac u mlakom mlijeku, pomiješaj ga s ostalim navedenim sastojcima pa umijesi kompaktno tijesto. Oblikuj ga u kuglu, pospi brašnom, pokrij krpom i ostavi da se diže 60 min na toplom.
- Kruške oguli, odstrani im koštice i nareži ih na kriške. U zdjeli miksaj sir, jaja, krupicu i 50 g šećera u glatku kremu. Ostatak šećera, maslac, brašno i bademe mijesi dok se ne povežu u krupne mrvice pa ih ostavi u hladnjaku.
- Dignuto tijesto premijesi, razvaljaj i stavi u namašćeni lim pa ga ostavi da se diže još 15 minuta. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Dizano tijesto premaži kremom od sira, na vrh poslaži kriške krušaka i sve pospi prhkim mrvicama. Peci kolač u pećnici 40-50 min. Kad bude gotov, izvadi ga i ostavi da se ohladi u kalupu. Prije posluživanja možeš ga posuti šećerom u prahu.
Kocke s kakaom i kruškama
Sastojci za 12 komada
Za biskvit:
- 375 ml suhog crnog vina
- 400 g slatkog vrhnja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 1 limuna
- 5 jaja
- 375 g brašna
- 50 g gorkog kaka
- 1 prašak za pecivo
Za nadjev i premazivanje:
- 12 manjih krušaka
- 12 suhih šljiva bez koštica
- 75 g sjeckanih oraha
- 3 žlice meda
- sok od 2 limuna
- sjemenke 1 mahune vanilije
- 1 žlica naribane narančine korice
Priprema:
- Kuhaj crno vino dok se ne reducira na 50 ml. Za to vrijeme polučvrsto suci slatko vrhnje sa šećerom, vanillin šećerom i koricom limuna pa umiksaj jedno po jedno jaje. Preko toga prosij brašno, kakao i prašak za pecivo te sve dobro izmiješaj. Na kraju u biskvitnu smjesu primiješaj crno vino.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Dublji pravokutni lim (35 x 24 cm) obloži papirom za pečenje, ulij biskvitnu smjesu i razmaži je u jednoličnom sloju.
- Oguli kruške, ali im ostavi peteljke. Prije punjena potopi ih u hladnu vodu sa sokom od limuna. Potom ih ocijedi, odozgo im izdubi koštice i na njihovo mjesto stavi suhu šljivu. Punjene kruške utisni okomito u biskvit pa sve pospi orasima. Kolač peci u pećnici oko 70 minuta. Po potrebi nakon 60 min pokrij ga aluminijskom folijom da previše ne potamni. Pečeni kolač ostavi da se ohladi u limu.
- U lončiću kratko prokuhaj med, sjemenke vanilije i koricu naranče. Aromatiziranim medom premaži kolač pa ga nareži na kocke!