Kolumne Ukusni jesenski recepti po izboru Gastrolovaca 27. listopada 2020.

Zamiriši dom brzim kolačem s kruškama i bademima

missGASTRO

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Sezonsko voće i orašasti plodovi nepresušan su izvor inspiracije za pripremu odličnih slastica.

Priprema slastica zaista ne mora biti dugotrajna, kompleksna i umarajuća. U prilog tome ide i ovaj recept za kolač sa kruškama i bademima, čija priprema i pečenje traju manje od sat vremena.

Cijeli proces olakšao je i Kenwood kuhinjski robot Elite. U blenderu su brzinski usitnjeni bademi, a mikser je osigurao prozračnu teksturu ove sezonske slastice. Svakako isprobaj! 

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Emica Elvedji/PIXSELL

Biskvit:

  • 125 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 120 g badema
  • 80 g brašna
  • prstohvat soli
  • ribani đumbir
  • na vrh žličice kardamoma
  • korica limuna
  • 125 g jogurta
  • 3 kruške 
  • listići badema

Krema od mascarpone sira:

  • 200 g mascarpone sira
  • 100 g grčkog jogurta
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu ili meda

Butterscotch:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 80 g maslaca
  • 140 g slatkog vrhnja
  • sol, vanilija


 

Postupak:

  1. U kuhinjskom robotu Kenwood Elite izmiksaj omekšali maslac sa šećerom pa dodaj jaja - jedno po jedno. Ubaci naribani đumbir i koricu limuna.
  2. Bademe samelji u blenderu. 
  3. U posudi promiješaj suhe sastojke. U smjesu maslaca, šećera i jaja dodaj jogurt i suhe sastojke. Smjesu rasporedi u kalup koji si obložila papirom za pečenje i premazala maslacem. Preko smjese rasporedi kriške oguljene kruške pa pospi listićima badema.
  4. Peci 30-ak minuta na 180 stupnjeva.
  5. Napravi butterscotch; u lonac stavi maslac kada se rastopi dodaj šećer. Zagrij, dodaj slatko vrhnje pa kuhaj dvije do tri minute uz miješanje. Umiješaj sol i vaniliju.
  6. Mascarpone, grčki jogurt, rashlađeno slatko vrhnje i šećer u prahu izmiksaj u glatku kremu. 

Posluži kolač sa žlicom kreme i karamel umakom. U slast!

 

Možda vas zanima... Kaiserschmarrn - carska poslastica za hladne dane Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.