Sezonsko voće i orašasti plodovi nepresušan su izvor inspiracije za pripremu odličnih slastica.
Priprema slastica zaista ne mora biti dugotrajna, kompleksna i umarajuća. U prilog tome ide i ovaj recept za kolač sa kruškama i bademima, čija priprema i pečenje traju manje od sat vremena.
Cijeli proces olakšao je i Kenwood kuhinjski robot Elite. U blenderu su brzinski usitnjeni bademi, a mikser je osigurao prozračnu teksturu ove sezonske slastice. Svakako isprobaj!
Biskvit:
- 125 g maslaca
- 180 g šećera
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 120 g badema
- 80 g brašna
- prstohvat soli
- ribani đumbir
- na vrh žličice kardamoma
- korica limuna
- 125 g jogurta
- 3 kruške
- listići badema
Krema od mascarpone sira:
- 200 g mascarpone sira
- 100 g grčkog jogurta
- 100 g slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu ili meda
Butterscotch:
- 100 g smeđeg šećera
- 80 g maslaca
- 140 g slatkog vrhnja
- sol, vanilija
Postupak:
- U kuhinjskom robotu Kenwood Elite izmiksaj omekšali maslac sa šećerom pa dodaj jaja - jedno po jedno. Ubaci naribani đumbir i koricu limuna.
- Bademe samelji u blenderu.
- U posudi promiješaj suhe sastojke. U smjesu maslaca, šećera i jaja dodaj jogurt i suhe sastojke. Smjesu rasporedi u kalup koji si obložila papirom za pečenje i premazala maslacem. Preko smjese rasporedi kriške oguljene kruške pa pospi listićima badema.
- Peci 30-ak minuta na 180 stupnjeva.
- Napravi butterscotch; u lonac stavi maslac kada se rastopi dodaj šećer. Zagrij, dodaj slatko vrhnje pa kuhaj dvije do tri minute uz miješanje. Umiješaj sol i vaniliju.
- Mascarpone, grčki jogurt, rashlađeno slatko vrhnje i šećer u prahu izmiksaj u glatku kremu.
Posluži kolač sa žlicom kreme i karamel umakom. U slast!