Zamijeniti obrok pun različitih tekstura i okusa napitkom ponekad se čini kao loša odluka, no hladan slatko-kiseli voćni smoothie u ranu zoru malo što može nadmašiti. Smrznuto voće daje smoothieju potrebnu svježinu, a također možeš iskoristiti i prezrelo voće koje već neko vrijeme čeka u smočnici.
Sada je vrhunac sezone krušaka, kojih se često nađe u kući i više nego što obitelj može pojesti. Zato je zobeni smoothie s kruškama i kardamomom dobra ideja za doručak ovih dana.
Recept koji donosimo u nastavku pripremio je popularni chef Jamie Oliver, a osim krušaka i zobenog mlijeka, za okus i aromu je zaslužan kardamom, omiljeni indijski začin. Kardamom je cijenjen zbog svojeg blagog toplog, limunastog i aromatičnog okusa s karakterističnom notom eukaliptusa, a ovom smoothieju daje dozu svježine.
Ovaj će te smoothie razbuditi i probuditi sva tvoja osjetila. A većinu ćeš pripreme odraditi večer prije, pa nemaš problema s manjkom vremena ujutro. Svakako isprobaj!
Smoothie od kruške i kardamoma
Sastojci:
- 2 kruške
- 6 sjemenki kardamoma
- 500 ml zobenog mlijeka
- 100 g tekućeg jogurta
- 2 žličice meda
Postupak:
- Večer prije nego što želiš napraviti svoj smoothie, oguli kruške i očisti ih od jezgre. Stavi ih u zamrzivač.
- Otvori mahune kardamoma i izvadi sjemenke, a zatim ih zgnječi u mužaru.
- Zdrobljene sjemenke usitni u blenderu, a zatim dodaj smrznute kruške, zobeno mlijeko, jogurt i med.
- Miksaj dok smjesa ne postane glatka.
- Podijeli smoothie u dvije čaše i uživaj!
Isprobaj i sljedeće kombinacije okusa: