Čokoladna pita

Čokoladna pita savršen je spoj bogate, svilenkaste čokoladne kreme i lagano hrskavog tijesta. Odličan dodatak koji ističe okus je sol, a kako bi bila što ukusnija, upotrijebite tamnu čokoladu. Okus dodatno pojačajte kakaom u kremi. čokoladna pita priprema se od hladnoga pečenog tijesta i kuhane kreme. Stoga je oboje potrebno napraviti malo ranije kako bi se stiglo ohladiti.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 252

Tijesto

  • 125 g maslac, neslani
  • 100 g šećer, u prahu
  • 1 prstohvat sol
  • 250 g glatko brašno
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 0.50 kom limunova korica
  • 2 žlica mlijeko kravlje, punomasno

Krema

  • 90 g tamna čokolada
  • 25 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 125 g šećer, kristal
  • 2.50 žlica gustin
  • 1 prstohvat sol
  • narančina kora
  • 400 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 80 ml vrhnje za kuhanje
  • 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 14 g maslac, neslani

Priprema

  1. Za tijesto kremasto izmiksajte maslac sa šećerom u prahu i prstohvatom soli.
  2. Dodajte fino naribanu limunovu koru, žumanjke i mlijeko ili vodu. Prstima u smjesu umrvite brašno i kratko zamijesite, dok se smjesa ne oblikuje u kuglu tijesta. Zamotajte je u foliju i pospremite u hladnjak na sat vremena.
  3. Ohlađeno tijesto razvaljajte u krug na pobrašnjenoj površini i pomoću valjka prenesite u okrugli kalup za pite promjera 28 cm. Utisnite dno i rubove tijesta, a višak tijesta odrežite. Ispikajte ga vilicom i pecite 20 minuta na 180°c. Pustite da se ohladi.
  4. Izmiješajte kakao, šećer, škrobno brašno i sol. Tomu dodajte 80 ml mlijeka. Ostatak mlijeka pomiješajte sa slatkim vrhnjem i žumanjcima te zagrijte do vrenja miješajući.
  5. Dodajte smjesu kakaa i kuhajte na laganoj vatri deset minuta stalno miješajući pjenjačom. Uklonite s vatre i u vruću kremu umiješajte nasjeckanu čokoladu i maslac.
  6. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi. Ohlađenu kremu ravnomjerno rasporedite u ohlađeno tijesto.
  7. Ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i nasjeckanom čokoladom.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr