Kod kuće je najslađe: Domaći džem od limuna

Thinkstock
Guštajte u domaćem džemu od limuna od samo tri sastojaka i nešto više strpljenja
Vidi originalni članak

Za pripremu domaćeg džema od limuna trebat će vam puno strpljenja i vremena. Proces pripreme je dugotrajan, ali se svakako isplati jer ćete na kraju uživati u fenomalnom domaćem, prirodnom, slatko - kiselom džemu od limuna. Možete ga koristiti u kremama, pitama, kolačima ili ga jednostavno namazati na tost. 

Potrebno vam je:

  • 1,5 kg limuna
  • 8 šalica šećera
  • ½ šalice soka od limuna

Pripremite domaći džem od naranče koji razbuđuje nepce i podiže imunitet! 

Priprema:

  1. Operite limune pa svaki narežite na osam komadića.
  2. Polovicu spremite u hladnjak, a drugu polovicu stavite u posudu s osam šalica vode i ostavite da odstoje preko noći na sobnoj temperaturi.
  3. Zatim te iste limune u vodi zavrijte na srednjoj vatri dok se količina tekućine ne smanji na pola.
  4. Ohladite i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
  5. Pomiješajte limune iz hladnjaka, one koji su se kuhali, limunov sok i šećer u posudi pa ih kuhajte dok cijela smjesa ne postaje malo tamnija i gusta.
  6. Tesitrajte teksturu džema tako da izvadite najprije žlicu smjese, stavite je na tanjur i pet minuta ostavite u hladnjaku.
  7. Ako je dobre konzistencije, napravite to i s ostatkom džema.
  8. Ako nije, kuhajte i miješajte još neko vrijeme.
  9. Stavite sve u plitku posudu i pospremite u hladnjak dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.
  10. Pospremite u staklenke, pasterizirajte i spremite do prve upotrebe. 
Posjeti Gastro.hr