Džem od naranče mnogima je najdraži slatki voćni namaz, a srećom, potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka kako bi za kućnim štednjakom napravila pravu malu čaroliju s narančama! Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema kojeg su nekada pripremale naše mame, bake i prabake.
Pregršt je ideja i načina na koje možeš iskoristiti domaći džem, a pogotovo džem od naranče! Sladak, mirisan i neodoljiv džem možeš poslužiti uz palačinke, domaća peciva, kekse ili ga iskoristiti za pripremu mirisnih kolača.
U nastavku ti donosimo recept za starinski domaći džem od naranči.
Priprema staklenki bitan je korak
Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki. Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini. Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice.
Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti.
Domaći džem od naranče
Sastojci:
- 4 naranče
- 200 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 ml svježeg soka od naranče
- 350 ml vode
Postupak:
- Naranče oguli pomoću nožića (oguli samo tanku narančastu koru, bez bijelih dijelova.).
- Koru nareži na manje komadiće, stavi ju u posudu, prelij ju vodom i kuhaj ju oko 30 minuta nakon vrenja. Koricu procijedi, a vodu u kojoj se kuhala baci.
- Ostatak naranče oguli od bijelih dijelova i odstrani koštice, a meso naranče nareži na što manje komadiće.
- Komadiće naranče stavi u lonac s kuhanim koricama, šećerom, sokom naranče i 350 ml vode te kuhaj sve zajedno oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće.
- Krupne dijelove po želji možeš dodatno usitniti štapnim mikserom.
- Kad je smjesa dovoljno gusta, ulij ju u zagrijane sterilizirane staklenke te ih dobro zatvori i pasteriziraj otprilike 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 150°C.
Isprobaj i sljedeće recepte s narančama: