Treba ti neko osvježenje i odmor od teških mesnih jela? Ova salata je idealna za to. A ako ti se svidi, možeš je sljedeći put poslužiti upravo na novogodišnjem ručku, uz pečenu svinjetinu, odnosno odojka jer će biti odlično osvježenje uz pečeno meso.
Ako nemaš radič, i nije ti dostupan, možeš ga zamijeniti ljubičastim kupusom koji također ide izvrsno uz naranče, a za ukras i dodatnu svježinu po salati možeš posuti sjemenke nara. I još samo da podsjetimo – Kinezi sa svoju Novu godinu jedu citruse kao simbol napretka i blagostanja, pa eto još jednog razloga za ovu salatu…
Salada od radiča i naranči
Sastojci:
- 8 debelih kriški slanine, grubo nasjeckanih na trakice
- 2 veće glavice radiča
- ½ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- ½ šalice octa od cherryja ili aceta balsamica
- 6 naranči bez sjemenki, oguljenih i narezanih
Postupak:
- U velikoj tavi na srednjoj vatri isprži slaninu dok ne postane hrskava, oko 10 minuta.
- Dodaj radiš narezan na tanke trakice, miješaj dok radič ne počne venuti, oko 3 minute. Dodaj ulje i ocat i pusti da zavrije.
- Razdijeli na tanjure, na vrh stavi naranče.